5. alkalommal érkezik a legkirályabb slam-szemle

17/03/24 péntek
ujnemzedek.hu
Országos Team Slam Poetry Bajnokság 2017. május 21-én a Trafóban.

Ragadsz a rímekre, mint a légy a papírra? Netalántán hüvelykujjból pattintod a tuti varázslós verssorokat, és a szád szinte géppuskaként köpi elő a jambust? Akkor tudunk egy király programot május 21-re: ötödik alkalommal rendezik meg az Országos Team Slam Poetry Bajnokságot, 2017. május 21-én a Trafóban!

Ahogy az esemény Facebook-oldalán írják: a májusi döntőt ELŐVÁLOGATÓ előzi meg, amely április 22-én, szombaton a budapesti ANKERTben zajlik. Az előválogatóra BÁRKI JELENTKEZHET csapatával 2017.03.22. 00.00-tól – kizárólag a www.slampoetry.hu oldalon keresztül – 2017.04.09. 24:00-ig.Minden nevező csapatnak kötelező részt venni az előválogatón, kivéve a tavalyi bajnoknak és a különdíjasoknak!"

Rengeteg szabály van: pl. csakis saját szerzeménnyel állhattok a közönség elé, kellékek hasznlata kizárt (oké, a felolvasásra szánt telefontartalom, illetve a papír nem számít kelléknek), és a csapatnak összvissz 4 perce van a színpadon (+15 mp tiszteletidő.) A továbbjutott csapatok nem cserélhetnek csapattagot - az est házigazdái Mavrák Kata Hugee és Német Péter Zeek lesznek. A beatekért, szokás szerint, az Amoeba zenekar felel, a látványt a Kiégő Izzók csapata biztosítja.

Mire vársz? Tessék jelentkezni!

Ahogy a http://slampoetry.hu írja: Slam Poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos.

Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.

Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson!