12 költemény vár a remixre - olvass, alkoss, pályázz és nyerj!

18/04/10 kedd
ujnemzedek.hu
2018 a Családok éve - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága ennek okán Szabad a vers! címmel, országos verspályázatot hirdet nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására.

De mi is az a SZABADVERS?

A szabad vers mai értelemben olyan költemény, amelynek írásképe versszerűen tördelt, de nem versritmussal, hanem prózaritmussal rendelkezik, esetleg minden ritmust mellőző és rímtelen próza. A ritmikai és más zenei elemeket keverten és kötetlenül alkalmazza, gyakran megtartja a gondolatritmust.

De mi köze ennek a Szabad Vers pályázathoz?

Hát, éppenséggel nem sok - hacsak nem az újraalkotás maga. A pályázat célja az általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok versolvasási kedvének felkeltése. Ez esetben azonban nem az a cél, hogy szóról szóra megtanulják és felmondják, hanem, hogy átfogalmazásukban megmutathassák, értik és átérzik a vers mondanivalóját, képesek vele azonosulni, de ők máshogy közölnék, más szavakkal adnák át a választott vers lényegi mondanivalóját, azokat az érzéseket, amiket nap, mint nap ők is megélnek.

Alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap, vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni.

A 12 vers: 

Petőfi Sándor: Egy estém otthon; Petőfi Sándor: István öcsémhez; Arany János: Családi kör; Arany János: Itthon; Ady Endre: Őrizem a szemed; Móra Ferenc: Mártonka levele; Kaffka Margit: Petike jár; Weöres Sándor: Buba éneke; Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz; Kosztolányi Dezső: Most harminc éves vagyok; Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam; József Attila: Mama.

Kedvcsináló gyanánt a szervezők három ismert szakértőt: Iancu Laura és Laczkfi János József Attila-díjas költőket, valamint Bánki Benjámin ifjú slammert kérték fel, hogy Petőfi Sándor: István öcsémhez című költeményét írják át a saját gondolataik, érzéseik, meglátásaik mentén.

Azt, hogy Ők hogyan oldották meg a feladatot, április 11-én, 13-án és 16-án itt, a honlapon, valamint a facebook.com/csaladokeve2018 oldalon nézhetitek meg.

Az alkotásodat április 11. és május 11. éjfél között nyújthatod be.

Hogy mit várnak a szervezők? Esztétikai értéket képviselő, egyedi alkotásokat a fent megemlített 12 vers egyike alapján. MInt írják: "arra vagyunk kíváncsiak, hogy Titeket, hogyan szólítanak meg ezek a 80, 100 évvel ezelőtti család tematikájú versek."


Bánki Beni az pályázat sajtótájékoztatóján. (kép: ujnemzedek.hu)

És még mire figyelj? Arra, hogy

  • a mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást adjátok elő és rögzítsétek videóra;
  • a videót saját Youtube-csatornára töltsd fel;
  • a csaladokeve.hu/szabadavers oldalon kell regisztrálj;
  • regisztrációt követően a feltöltő felületre belépve a youtube csatorna linkjét, valamint vers szövegét töltsd fel;
  • egy pályázó egy verssel pályázhat;
  • egy osztályból legfeljebb 3 alkotó indulhat;
  • a közönségszavazásban való részvételhez szintén regisztrálni kell a csaladokeve.hu/szabadavers oldalon vagy aktív facebook regisztrációval kell rendelkezni;

És végül arra is figyelj, hogy a lehető legjobb hang- és képminőségű legyen a videó, hiszen a rossz minőségű felvételeket a zsűri nem tudja értékelni.

A teljes részvételi szabályzatot itt, valamint a pályázati felhívást itt találod.

Jó, de mit lehet nyerni?

Az alkotás, az együtt gondolkodás, munkálkodás örömén túl a zsűri, valamint a közönség által legjobbnak talált pályaművek beküldői kétéjszakás családi pihenést nyernek a Szentendrei-sziget egyik legstílusosabb szálláshelyére, a Rosinante Fogadóba. Az őket segítő fődíjas osztályokat 1-1 millió forintos osztálykirándulással jutalmazzuk, tehát a zsűri fődíjasa és a közönségdíjas osztály is elutazhat egy-egy 1 millió forintos osztálykirándulásra. A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei pedig 50.000 és 30.000 forintos, szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak.

Alkoss! Pályázz! És nyerj a családodnak egy hétvégi pihenést, a téged segítő osztálynak pedig egy szuper kis osztálykirándulást!