Szolidaritásra és toleranciára tanítja a fiatalokat a kórházi önkéntesség

16/10/26 szerda
ujnemzedek.hu
Négy kórházi önkéntes osztotta meg velünk tapasztalatait, és ebből úgy tűnik, ez egy olyan terület, ahol a megsegített és a segítő is nagyon sokat tud fejlődni lelkileg és szellemileg. A Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány tagjai az empátiára és toleranciára tett jótékony hatása miatt a fiatalok számára is ajánlják, hogy hetente néhány órában segítsenek kórházban fekvő betegeknek és az ott dolgozóknak.

Sokaknak az az egyik legjobb érzés a világon, amikor másokon segíthetnek. Az erre a kijelentésre épülő klisék semmit sem torzítanak ennek valóságtartalmán, sőt a rászorulók támogatása nem csak jó érzés, de a tapasztalatok szerint kiváló eszköz önmagunk megismerésére és fejlesztésére is.

A hazai önkéntesség egyik különleges területe a kórházi munka támogatása, valószínűleg az itt teljesítőknek szükséges a legösszetettebb eszköztár munkájuk elvégzéséhez. A szakmai alapok elsajátításán túl érzelmileg is tudni kell kezelni az egyes helyzeteket, hiszen beteg emberekkel dolgoznak, és ez folyamatos nyomás alatt tartja őket.

Magyarországon ők csinálják

Hazánkban főiskolások, egyetemisták, teljes munkaidőben dolgozók és nyugdíjasok is tevékenykednek kórházi önkéntesként, szóval szinte minden korosztályból kerülnek ki tagok a legkisebbeken kívül. A magyarországi önkéntesek 15%-a 25 év alatti, tudtuk meg Jani Erzsébettől, a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány vezetőjétől. Társadalmi pozíció szerint sem lehet egyértelmű határokat húzni, hiszen az emberek elsősorban érzelmi alapon, önzetlenül döntenek az önkénteskedés mellett, nem anyagi megfontolásból. Sokan személyes érintettség miatt kezdik el, például egy közeli barát, hozzátartozó betegsége miatt; mások a kórházban dolgozó ismerőseik hatására kapnak kedvet hozzá. A jelentkezést alapos kiválasztási folyamat követi, és ezután lehet csak belekezdeni a munkába.

Ebben segíthetsz

Részt vehetsz az ételek, italok kiosztásában, az ágyak rendben tartásában, szellőztethetsz, pakolhatsz, igény esetén bevásárolhatsz a betegeknek vagy elmehetsz a laboreredményekért. Elkísérheted őket a vizsgálatokra, sétálhatsz, beszélgethetsz velük, ezzel is támogatva a gyógyulást. Van, aki hetente egy-két órát segít, és van olyan, aki ennél jóval többet tud rászánni a szabadidejéből. Igazából tőled függ, mennyit vállalsz, a segítségre mindig mindenhol szükség van.

fotó: stocksnap

Fejleszd magad, legyél jobb ember!

A megkérdezett kórházi önkéntesek szerint a fiatalok nagyon gyors fejlődést érhetnek el azokon a területeken, amelyek a minőségi társas élethez szükségesek.

Szolidaritásra, toleranciára nevel, miközben a manapság gyakran erősödő egoizmusunkat, önzésünket háttérbe szorítva fejleszti a szociabilitásunkat

– mondta Pintér Attiláné önkéntes, aki egy gyász után keresett értelmet az életének. Úgy érzi, azzal, hogy másokon segít, lelkileg is feltöltődik. A legerősebb érzelmek akkor öntik el, amikor azt tapasztalja, hogy mások sokkal nagyobb terhet viselnek nála, és szükségük van a támogatására. Számára a legnehezebb a feladatban: „minden testi fáradtságomat, egyéb gondokat félretenni, és menni, menni, mert tudom, hogy várnak”.

A jelentkezők a szakmai felkészítést megkapják a kórházaktól, viszont az emberi kapcsolatok kezelésében szerzett tapasztalatot nem lehet csak úgy pár nap alatt megszerezni. A sérült gyermekek, szenvedő betegek közötti munkavégzés megterheli a segítőt is, ezért szükséges, hogy a megfelelő hozzáállással érkezzen az önkéntes a terepre.

„Sokszor életvidám kisgyerekekről derül ki, hogy különböző rákbetegségekben szenvednek. Ez elég döbbenetes, idő kell a feldolgozáshoz” - hozza fel példaként Farkasné Kiss Anna önkéntes, amikor a feladat legnehezebb részéről kérdeztük. A másik oldalon azonban ott van a rengeteg pozitív élmény, ami erőt ad a nehezebb napokon is:

Látom az önfeledt  örömüket játék közben, néha barátságok is kialakulnak, és ennek én is részese lehetek. (…) Megható, hogy a gyerekek nem tesznek különbséget egymás között és bevonják egymást a játékokba, a cigány vagy a fogyatékossággal élő gyermeket sem közösítik ki."

fotó: stocksnap

Tanárokra is szükség van

A kórházi dolgozók napi munkavégzésének támogatása mellett szükség van speciálisabb segítségre is. Víg Krisztina középiskolai kémia-fizika szakos tanár néhány évvel ezelőtt egy ismerősétől értesült róla, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán sok a hosszú kezelésre szoruló gyermek, és nagyon hiányzik egy reál szakos, aki segítené őket a tanulásban, hiszen nem tudnak iskolába járni. Krisztina ekkor még nem tudott a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítványról, egyszerűen csak elkezdett bejárni hetente egyszer az onkológiára és a hematológiára, hogy segítsen a gyerekeknek.

„Hetente egyszer megyek délután a gyermekonkológiára, most már az alapítvány keretein belül. Kívánság szerint tanulunk, játszunk vagy beszélgetünk. Remélem, arra az időre sikerül egy kicsit kikapcsolni ezeket a nagyon beteg gyerekeket.

Közben a saját arányérzékem is helyreállt, már nagyon régen megtanultam különbséget tenni baj és bosszúság között, tudom, mik az igazán fontos dolgok.

Nagyon tisztelem ezeket a kis hősöket és a szüleiket, akik bizony nagyon nehéz időszakot élnek itt meg.”

Krisztina szerint azért hasznos a kórházi önkénteskedés a 25 év alattiak számára is, mert így

"a fiatalok sokat megtudnának a világról is, önmagukról is. Talán az ő arányérzéküknek is jót tenne”.

fotó: stocksnap

 

A tapasztalatok szerint a kórházi dolgozók és a betegek egyaránt kedvesen és szívesen fogadják az önkénteseket, hiszen nem csak a munkát könnyítik meg, hanem jelenlétükkel sokszor lelki támogatást tudnak nyújtani a nehéz helyzetben lévőknek.

A többség csodálja, hogy van, aki önzetlenül segít - mondta Keresztury Galina önkéntes - Jó dolog segíteni és látni, hogy a segítségem hatására jobb kedvük lesz a betegeknek.

Az egyértelmű, hogy a kórházi önkéntességnek vannak olyan részei, amik sokak számára nehezen feldolgozhatóak, de ha valaki tudja, hogy miért megy segíteni, az jelentős pozitív személyiségfejlődésen mehet keresztül.

Ha érdekel a kórházi önkéntesség, itt tudsz több infót szerezni és érdeklődni:korhazionkentes.hu. Kezdd el akár heti két órában, sokaknak szüksége van rád!