Szavazd meg, ki nyerje idén az Új Nemzedék Díjat!

18/11/19 hétfő
ujnemzedek.hu
Nézd meg a videókat és jelöld be, amelyik szerinted a legjobb!

Az Új Nemzedék Díj már több éve jelenti azoknak a közösségeknek, csoportoknak, szervezeteknek az elismerését, akik önzetlenül cselekedve hajlandók tenni szűkebb vagy akár tágabb környezetükért, a körülöttük lévő emberekért. Legyen az egy park megszépítése, egy közösségi jégpálya létrehozása, vagy bármilyen más, az embereknek és az emberekről szóló, közösséget építő megmozdulás, ami azokat is közösséggé kovácsolja, akik részt vesznek benne, és azokat is, akik utána élvezik ennek az eredményét.

Az Új Nemzedék Díjat azért hoztuk létre, hogy ezekre a példamutató és példaértékű kezdeményezésekre felhívjuk a figyelmet, illetve minden évben egyet támogassunk közülük. A díjra idén is jelölhetitek a számotokra legszimpatikusabb nonprofit, civil, illetve egyházi szervezetet, vagy olyan önkormányzatot, amelynek projektje szerintetek Új Nemzedék Díjat érdemelne.

A pályázat első szakasza, amelyben a pályázó szervezetek jelölése, valamint a jelöltek pályamunkái érkeztek be, már lezárult. Most ti dönthetitek el, hogy a szakmai zsűri által a második fordulóba beválogatott tíz szervezet közül kié legyen az Új Nemzedék Díj.

A közönségszavazás december 02., vasárnap, déli 12 órakor lezárult. Köszönjük a leadott szavazatokat!

A díjjal együtt a győztes jutalma 1 000 000 forint értékű szolgáltatási/kommunikációs támogatás. A támogatást az Új Nemzedék Központ biztosítja, és a nyertes projekt, valamint az azt megvalósító szervezet bemutatását, a szélesebb közvéleménnyel való megismertetését szolgálja. A díjat 2018. december 3-án adjuk át a Youth Hungary konferencián.

És most következzenek a versenyzők.

Amigos a gyerekekért

Kik is azok az Amigók? Ők az alapítvány önkéntesei, akik mindannyian egyetemisták, s habár egymástól különbözőek, egy közös céljuk van– nyelvtanulással, barátként motiválni a kórházban fekvő gyerekeket gyógyulásra. A krónikusan beteg gyerekeknek fontos, hogy a kórházak falai között eltelt időt barátokkal, vidáman, tanulásra és gyógyulásra motiváltan tölthessék el.  Az alapítvány önkéntesei úgy gondolják, hogy egyetemistaként példát tudnak mutatni, hiszen ők is tanulnak, ugyanakkor a kisebb korkülönbség miatt barátként foglalkoznak a gyerekekkel. Fontosnak tartják, hogy mindig vidáman és megbízhatóan érkezzenek a kórházba, hiszen tudják, hogy pár kedves gesztus is elég lehet ahhoz, hogy feldobják egy súlyosan beteg gyermek napját.

Dunamentő Kaland – Szemeteszsákkal és kesztyűvel a Duna megmentéséért

A Dunamentő kaland beleírta magát az önkéntesség íratlan történelmébe. Valami elképesztő dolgot vitt véghez a közel 400 megjelent csupaszív önkéntes az esemény alkalmával a Duna-parton. A 2018-as Duna-parti esemény volt Magyarország valaha volt legnagyobb szemétszedési akciója. Úgy gondoljuk, hogy jövőre szervezettebben, nagyobb területen, több száz önkéntes bevonásával ismét megrendezzük ezt a legendás eseményt.

Globono tanácsadói projektek

A Globono tanácsadói projektjei során egyetemi hallgatók segítenek civil szervezeteket szervezeti, stratégiai, illetve üzleti kérdésekben. A szervezetek olyan problémával jelentkezhetnek, amelynek megoldására a szervezeten belül nincs kapacitásuk, és szívesen veszik olyan fiatalok segítségét, akik külső szemlélőként, friss szemmel tudnak ránézni az adott feladatra. A projekteket az teszi újszerűvé, hogy célcsoportja az egyetemi hallgatók, akik egyelőre sajnos ritkán rendelkeznek a civil szférához köthető közvetlen tapasztalattal. A Globono egyfajta összekötő szerepet tölt be a projektekben érdekelt három fél között. A cél, hogy minden fél számára hasznos együttműködés jöjjön létre az egyetemi hallgatók, valamint a civil és a vállalati szféra összekapcsolásával. Eddig 10 civil szervezetnek nyújtottak segítséget, projektjeikben 40 hallgató és 10 mentor vett részt.

Hétcsoda élménytábor

A Hétcsoda Élménytábort 2011 óta szervezik meg fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyermekek számára az inklúzió elvein és az élménypedagógia eszközeivel. A táborok célja, hogy olyan élményeket élhessenek át, amelyeket ritkán vagy soha nem tapasztalhatnának meg életük során, és hogy ezek által a tapasztalatok által egymástól tanuljanak a gyermekek. Ne ijedjenek meg a testi fogyatékossággal élő társaiktól, hanem legyenek képesek együtt élni. Ezzel hozzájárulva a stigmák lebontásához és a minél magasabb szintű esélyegyenlőséghez, mert a jövő a gyermekekben van. Mottójuk, a „Te magad vagy a csoda!”

Itthon, Nagyrédén (Értéknapok)

A komplex program alapja egy interaktív társasjáték, mely a településen kialakított állomások bejárásával és a helyszíneken megoldott, helyi értékekkel és hagyományokkal kapcsolatos feladatok megoldásával segíti elsősorban a gyerekek és fiatalok helyi ismereteinek bővítését, a településhez való kötődésük kialakítását. A program bővítésével évről-évre több szereplőt vonunk be a projektbe, így minden generáció kapcsolatba kerül egymással és különböző szektorok (állami, piaci, civil) találkoznak, illetve együttműködnek a helyi identitástudat és kohézió erősítése érdekében. A program mottója: „Adni és kapni – értéket is lehet!”

A program során a generációk sokat tanulnak egymástól, a település lakói igazi összetartó közösségé formálódnak. A program egy gyermekek számára készült játékból rövid időn belül szinte teljes faluközösséget megmozgató, komplex projekt lett.

Középiskolások Szabadegyeteme

A Középiskolások Szabadegyeteme a 9-11. évfolyamos diákok számára szervezett hétnapos nyári tábor, amelynek célja, hogy megkönnyítse a továbbtanulás előtt állók pályaválasztási döntését. Szervezői önkéntes egyetemisták, akik saját tudományterületekről tartanak interaktív előadásokat. A tábor tartalmas nyári kikapcsolódást is kínál: csapatépítő és sportjátékok, önismeretre épülő programok segítik a közösség kibontakozását, amely a tábor végére egy szorosan összetartozó, támogató csapattá válik.

MoSzaT – Mobil Szabadidős Tér

A MoSzaT (Mobil Szabadidős Tér) 2018. augusztusában nyitotta meg kapuit. A teret a MOBIL- Földeáki Fiatalok Egyesülete hozta létre. Az egyesület célja egy olyan létesítmény kialakítása volt, ahol mindenki jól érezheti magát, korosztálytól függetlenül. A térben rengeteg játék: csocsó asztal, pingpongasztal, dartstábla, pókerasztal, társasjátékok, XBOX stb. található, mely a fiatal korosztályt próbálja megszólítani. Ezen kívül rendelkezünk egy szabadulószobával, mely a Rejtélyek Zárkája elnevezést kapta. A felsoroltakon kívül irodai szolgáltatásokat is nyújtunk, többek között: nyomtatás, fénymásolás, szkennelés, laminálás, spirálozás. A MoSzaT-ban rendszeresen különböző rendezvények kerülnek megrendezésre. Megvalósult rendezvényeink: III. Kalandos Éjszakai Versengés, Paracord karkötőkészítés, játékdélutánok, alkotó délutánok, technika órák, garázsvásár, pingpongest, Harry Potter-est.

Nyár52 – Minden napra egy program

„Nyári szünidőt mindenkinek!” – szólhatna a Nyár52 – Minden napra egy program jelmondata. Projektünk során 312 kisgyereknek, kamasznak és felnőttnek szerveztünk emlékezetes szünidőt. Színes és változatos programsorozatunk során mindazok kiélvezhették a jó idő adta lehetőségeket, akiknek egyébként ez nem adatott volna meg.

Összetartozunk tábor

Idén nyáron rendezték meg a IX. Összetartozunk (anyanyelvi és honismereti) tábort Velemben, ahová a Kárpát-medence régióiból és az anyaországból érkeztek középiskolás fiatalok. A projekt az újra átadott ifjúsági szálláshely és szabadon látogatható környezetének szépítésére irányult. A cél az volt, hogy a táborozó fiataloknak, a környéken kirándulóknak, a települési rendezvények látogatóinak, valamint a község lakosai számára is teremtsünk értéket. A tábor egy napján az idén újra ifjúsági szállásként üzemelő és a tábornak helyszínt adó Alkotóház környékét tették rendbe és szépítették az önkéntes fiatalok a község által biztosított alapanyagok segítségével.

Szolnoki Dal Fesztivál

A Szolnoki Dal több mint egy Fesztivál: egy olyan, szemléletformáló kezdeményezés, ami egyszerre szól a zenekarokról, és az élő zenét kedvelő közösségről. Szolnoki zenészek fogtak össze a Civil Regionális Társulással a helyi könnyűzenei élet fellendítése érdekében. Jó kapcsolatok, együttműködések kialakítása, a generációk közelítése, az élő zenét kedvelő közösségek bevonása. 28 fellépő, 1000 önkéntes munkaóra, élő közvetítés, videoklipek, koncertfelvételek, nagyi-süti a backstage-ben. Mert – ahogy pályázatukban írták – „ez egy BITANG JÓ Fesztivál”.

A szavazás 2018. 12. 02-án, déli 12 órakor zárult. A szavazás IP-cím és cookie- azonosítással történt.  Egy IP-címről csak egy szavazatot lehetett küldeni. Az adott IP-ről bejelentkezőknek ezután nem volt elérhető a szavazófelület.

Köszönjük a leadott szavazatokat!