Segítség a közösségi szolgálathoz

19/01/30 szerda
ujnemzedek.hu
A közösségi szolgálat az önkéntes munka előszobája, hiszen az érettségi előtt ma már neked is választanod kell valamilyen jószolgálati tevékenységet ahhoz, hogy megkezdhesd a vizsgákat. Az 50 órás program célja, hogy Te is megtapasztald: segíteni jó.

Segíteni jó. De mit?

Minden olyan tevékenység számít, amiért nem jár fizetés, társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi munka, illetve közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel.

Oké, de meddig?

A közösségi szolgálatra fordítható idő nem haladhatja meg tanítási időben a heti 6 órát, tanítási szünetben pedig a heti 12 órát. A tevékenységet az iskolában vagy olyan szervezetnél végezheted, amely megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek. A már regisztrált fogadó intézmények listáját a Közösségi Szolgálat Portálon találhatod meg, az iskoláknak külön megállapodást kell kötniük a kiválasztott szervezettel.


Fotó: Pixabay

A cél az, hogy megtapasztalhasd: másokon segíteni klassz. Az eddigi adatok szerint a fővárosban szívesen mennek állatotthonokba, állatmenhelyekre a fiatalok, sokan sportegyesületet választanak, ahol például egy-egy sportverseny megszervezésében, lebonyolításában vesznek részt.

Fontos!

Hamarosan, de legkésőbb az érettségi kezdetéig le kell adnod az ötven óra közösségi munkáról szóló igazolást, hiszen 2016. január 1-je óta már ez is feltétele az érettségi-bizonyítvány kiadásának.

Ha komolyabban is érdekel a közösségi szolgálat, ide kattintva további infókat találsz.