Segíteni jó!

19/04/23 kedd
ujnemzedek.hu
Önkénteskedni nem csupán a közösségi szolgálat teljesítése miatt klassz dolog. Rengeteget segít önmagunk megismerésében, a környezetünkkel való kapcsolatépítésben, ráadásul mindezt kirándulás, társasjátékozás, és egyéb izgalmas, és szórakoztató tevékenységek végzése közben élhetjük meg.

A középiskolások élete nem egyszerű, hiszen ez az a kor, amikor úgy érzed, mindenkinek meg kell felelned: a szüleidnek, a tanároknak, a barátok elvárásainak, ráadásul ezt a terhet még az az elcsépelt és a fiatalok számára fájó mondat is fűszerezi, hogy

a fiataloknak csak tanulniuk kell, ez az egyetlen feladatuk”.

Pedig mind tudjuk, hogy ez nem igaz. 2012-ben került bevezetésre például – az érettségi feltételeként – az ötven órás közösségi szolgálat, amit az érintettek felfoghattak volna egy újabb púpnak a hátukon, ám a friss felmérések szerint közel sem így tettek. Igen példamutató módon. Munkájuk során ugyanis olyan közegekbe nyerhetnek bepillantást, ahol nem az „én”, hanem a „te” áll a fókuszban.


Forrás: Pixabay

Míg a sport és a szabadidős programok igen népszerűek – hiszen fiatalokról beszélünk, tele energiával, és fiatalos lendülettel – akadnak olyan tevékenységek is, amelyek sajnos még nem túl népszerűek, pedig, akik kipróbálják, nagyon könnyen bele tudnak szeretni.

Mi alapján érdemes választanod?

Mindenekelőtt olyan tevékenységet érdemes választanod, ahol becsületes munkával, és szorgalommal olyan szociális impulzusokat kaphatsz, amelyeket el tudsz majd raktározni magadban, amelyek hosszú évek múltán is megmaradnak majd benned. Ugyanis ez is lenne a dolog lényege. Elsőre félelmetes lehet például aza a gondolat, hogy egy idős vagy beteg embernek kell segíteni, hiszen ott a tét konkrétan az, hogy könnyebbé, jobbá tedd egy embertársad életét, ráadásul sokszor valóban segíteni kell. Ám, ha ezen a félelmen túllendülsz, rájöhetsz, hogy az az elsőre nehéznek tűnő segítség sokkal jobban megmelengeti a szíved, érzékenyebbé, segítőkészebbé tehet, ami nagyon-nagyon sokat tud adni a személyiséged pozitív fejlődéséhez. És itt nem arról van szó, hogy sokkal jobb, ha az időseknek segítesz, mondjuk a kisállatok, vagy például a szemétszedés helyett.

Hiszen legyen szó idősekkel való közös társasozásról, rehabilitációs kutyákkal, lovakkal való foglalkozásról, vagy akár hátrányos helyzetű gyerekekkel és mozgáskorlátozottakkal való közös kirándulásról, számtalan program van, amelynek során úgy segíthetsz, hogy szinte észre sem veszed. Mert jól tudod érezni magad közben.

Az önkéntességben pedig pont ez a szép,

hogy közben mindig tanulhatunk valami újat. Van olyan diák például, akire olyan nagy hatást gyakorolt a program, hogy a Braille-írást is elsajátította, de voltak olyanok is, akik a szolgálat során szerzett tapasztalataik alapján döntöttek úgy, hogy gyógypedagógusok, tanárok szeretnének lenni.

Forrás: magyarnemzet.hu