Önkéntességgel az Alzheimer ellen

19/03/07 csütörtök
ujnemzedek.hu
Tatai Tamás, a tatabányai Alzheimer Café elindítója, valamint a Magyarországon egyedülálló, mosonmagyaróvári Demenciabarát Város projekt egyik kezdeményezője az idei Pro Voluntarius díj nyertese. A kitüntetést Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át.

A díjazott 2013-ban költözött haza Magyarországra az Egyesült Királyságból, mert édesanyjánál Alzheimer kórt diagnosztizáltak. Hazatérését megelőzően még Angliában felvette a kapcsolatot a különböző Alzheimer szervezetekkel, hogy minél többet megtudhasson a betegségről, az érintett betegek gondozásáról.

2014-től kezdődően önkéntes aktivistaként járta az országot, jó munkakapcsolatot alakítva ki a demenciával élők családtagjaival. Megismerkedett a téma valamennyi hazai képviselőjével, szakértőjével is. Tevékenysége során elkészítette az AC-k logóját, támogatókat szerzett, hogy létrejöhessen egy hivatalos Facebook oldal, valamint az országos szövetség létrehozásáról is tárgyalt.


A kitüntetést Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át.

2017-ben, a Gondoskodás Alapítvány pályázatot nyújtott be az EFID-hez (Európai Alapítvány Demencia Kezdeményezése), ahol első magyarországi alapítványként díjat nyert a szervezet, amelynek munkáját Tatai Tamás segítette. Önkéntesek segítségével azóta is aktívan közreműködik egy magyarországi Alzheimer Café hálózatkialakításában, amely a jövőben demenciabarát közösségek kialakításának alapjául szolgálhat. Mint filmkészítő, igyekszik hozzájárulni a demenciáról való közvélemény megváltoztatásához is azzal, hogy nemzetközi dokumentumfilmet készít a demenciával élőkről. A filmet megalapozó kutatása a Memory Trail címet viseli.

Önkéntes munkája, lelkesedése elismerésre és tiszteletre méltó. Hiteles és őszinte segítő szándékkal törekszik arra, hogy a hozzá hasonló helyzetben lévőkön segítsen.


A fotón (balról jobbra haladva): Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Tatai Tamás, valamint Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A díjról

A Nemzeti Önkéntes Stratégia meghatározott intézkedési tervével összhangban az önkéntes tevékenység társadalmi elismerése céljából az Emberi Erőforrások Minisztériuma megalapította a Pro Voluntarius díjat.  A díj az önkéntesség, a közjó ellátása, valamint a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett kiemelkedő szakmai teljesítmény, tevékenység elismerésére, valamint azok számára adományozható, akik közösségszervező munkájukkal kiemelkedőt alkottak, munkájukkal a civil szervezetek, az adományozás kultúrájának fejlődését elősegítették vagy más módon támogatták.

A díj természetes személyeknek, önkormányzati, egyházi vagy civil szervezeteknek, közintézményeknek adományozható.

Fotók: Nyitrai Dávid