Önkéntesség külföldön?

17/11/06 hétfő
ujnemzedek.hu
Sok szempont miatt dönthet úgy egy fiatal, hogy külföldön szeretne önkénteskedni. Vannak, akik kedvenc városukba szeretnének élni legalább egy kis időre, kapcsolatokat építeni, felfedezni egy új kultúrát és életmódot. Vannak, akik a nyelvtudásuk csiszolnák tökéletesre de sokan indulnak külföldre önkéntesnek olyanok is, akik a jövőbeli szakmájukban dolgoznának kint. Mindenkinek más oka van arra, miért próbálná meg egy másik országban az önkéntességet. Ez a cikk pedig azért készült, hogy velük együtt feltérképezzük: hogyan működhet az önkéntesség külföldön?

A külföldi élet előnyei

Aki idegen országba indul önkéntesnek, bezsebelhet számos előnyt a későbbi életére. Új embereket ismerhet meg, kapcsolatokat gyűjthet és barátokat. Sosem tudhatod, hogy mikor lesznek a segítségedre ezek az emberek, vagy fordítva. Ajánlásokat szerezhet az adott országból, ami a jövőt illetően hasznos lehet a munkáid során. Megtanulsz alkalmazkodni új környezethez, más temperamentumú emberekhez, új kultúrákhoz - ezek mind olyan dolgok, amikkel csak több lehetsz. Nyitottabbá és befogadóbbá válhatsz, emellett olyan ügyekért dolgozhatsz, amik számodra is fontosak, így érezheted milyen, ha olyan munkád van, amit szeretsz! A személyes fejlődés minden önkéntes munkánál garantált, olyan tulajdonságaidra is fény derülhet, amikre nem is gondoltál sosem, hogy benned is megvannak. Számos szituációban láthatod hasznosságát a megtanultaknak, mind visszatérve az iskolába, de kirepülve onnan, a leendő munkahelyeiden is. Az önkéntesség külföldön számos kaput tud megnyitni számodra. 

önkéntesség külföldön
A külföldön szerzett tapasztalat sokat dobhat az önéletrajzunkon is. (Fotó:Unsplash)

Az önkéntesség egy külön, modern életforma

Az önkéntesség nem csak arról szól, hogy másokon segítünk! Egy-egy ilyen projekt alatt rengeteget fejlődhet a személyiségünk és olyan tapasztalatokat szerezhetünk, amit később a karrierépítés során is felhasználhatunk. Korábban már írtunk az okokról, hogy miért tesz jót nekünk az önkéntesség és most sem lehet elmenni az olyan pontok mellett, mint például: 

  • ősztintévé tesz és őszinte köszönetet, hálát, szeretetet kapunk is vissza belőle
  • megváltoztatja a világnézeted, megismersz különböző élethelyzeteket, szemléleteket, sokkal nyitottabb leszel
  • megtalálod miben vagy igazán jó
  • ha adsz, azzal segítesz másokon, de közben te is boldog leszel
  • mindig elégedett leszel, ha jól végződik egy nap

Néhány fontos tipp, mielőtt fejes ugranál:

Ha mindenképp belevágnál, utána kell járnod, hogy milyen programok és képzések állnak a rendelkezésedre. Egy fontos tanácsot már az elején adunk: saját érdeklődésednek megfelelően érdemes választani önkántes formát, hiszen olyan dolgot érdemes csinálni, amit élvezel is. Emellett fontos szempont lehet az is, hogy kapcsolódjon a tanulmányaidhoz vagy a későbbi munkádhoz. Így megfizethetetlen és értékes tapasztalatokat tudsz szerezni. 

Milyen lehetőségeid vannak, ha külföldön önkénteskednél? 

A nemzetközi önkéntesség sok fiatal számára vonzó lehetőség. Kalandok, tapasztalatok, releváns tudás megszerzése - ez mind csábító lehet, főleg, hogy olyan lépéselőnyt jelent, amit kevesen tudnak megszerezni. 

Szerencsére rengeteg szervezet és program áll a rendelkezésedre, csak böngészned kell kicsit, hogy kiválaszd a számodra legkedvezőbbet. Az alábbi hivatkozásokra kattintva nemzetközi önkéntességgel foglalkozó hazai és külföldi szervezetek honlapjait találod. Érdemes itt kezdeni.

De böngészhetsza következő pontok alatt is:

Ha a legjobb döntést akarod meghozni és szeretnél egy testhezálló feladatod magadnak, akkor érdemes ezeket is átböngészni. 

önkéntesség külföldön
Ha adsz, te is kapsz - erre is megtanít az önkéntesség. Fotó: Unsplash

Valami egzotikus helyre vágynál önkénteskedni? Hajrá!

Madagaszkáron menteni a tengeri elővilágot nem olcsó, de az tuti, hogy egy életre szóló élmény. 

Mennyibe kerül egzotikus helyen önkénteskedni? 

Azok, akik rendelkeznek némi spórolt pénzzel, külföldre utaznának, de nem szeretnének egész nap tengerparton haszontalankodni, mert pörög bennük a tettvágy, azoknak a külföldi önkéntes programok valószínűleg minden igényt kielégítenek. A lehetőségek tárháza végtelen: a Távol-Keleten lehet elefántokon segíteni, Afrika szavannáin a törzseket tanítani, trópusi szigeten búvárkodva az élővilágot tanulmányozni.

A külföldi önkéntes projektek viszont pénzbe kerülnek - az odautazást, az ehhez szükséges dokumentumokat és védőoltásokat és utasbiztosítást mind az önkéntesnek kell fedeznie, illetve általában van egy heti/havi díj, amiért cserébe ellátást kap. A neten a volounteerhq.com hirdeti magát úgy, mint a legbiztonságosabb és legolcsóbb önkénteseket szervező oldala, körülnézünk, mennyiért lehet náluk dolgozni.

Korábban össze is dobtunk egy kis listát a lehetőségekről. 

És mi a legjobb dolog az önkéntességben? Az élmény! 

A most 19 éves Bodor Márk Jászkarajenőről indult – 10 év kecskeméti lét után 2017 januárjában keveredett Budapestre. A sztori ebből a szempontból nem is lenne érdekes a számunkra – Márk viszont talán sosem lépi át a saját határait, ha nincs egy jó nagy adag külföldi tapasztalata az emlegetett kettő életesemény között. De mit kapott vajon a hollandiai önkéntességtől, a nemzetközi programoktól és melóktól? Erről mesélt nekünk korábban – a dolog pedig minimum tanulságos.

"Már kereken három hónapja élek egy másik országban, és egészen érdekes látni a tényt: mennyit változunk nap, mint nap. A magyar irodalom értéke mennyit nőtt, hogyan változok én is, és hogyan viszonyulnak hozzám az emberek. Az elmúlt két hétben egy nagyon kedves barátomnak köszönhetően belekóstoltam a vegán életmódba. Hogy van-e problémám a hússal? Nincs, de nélküle is teljesen jól érzem magam sőt…még mások is ízletesnek találják a salátáimat. Mindezen csoda mellett még régi új emberek is feltűnnek, ami különösképpen örömmel tölt el. Néha egy egy beszélgetés több motivációval tölt el, mint amennyit el tudok képzelni, és az egyetlen dolog, amire képes vagyok a mosolygás. Ma is szerencsém volt, hogy valaki ennyire boldoggá tett. A zene neki szól ezen a hajnalon."

Márk blogjának többi bejegyzését Ide Kattintva olvashatod!