Önkéntesnek lenni jó!

16/12/05 hétfő
ujnemzedek.hu
December ötödike az önkéntesek világnapja az ENSZ kezdeményezése nyomán. Ebből az alkalomból szeretnénk megmutatni, miért jó önkénteskedni. Ha pedig kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld magad, tippekkel, ötletekkel segítünk abban, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő tevékenységet.

Miközben valaki önkéntes munkát végez, nem tesz mást, mint szabadidejének egy részét, tudását, tapasztalatát felajánlja egy általa fontosnak tartott cél érdekében. Mindezt szabad akaratából, ellenszolgáltatás nélkül teszi. Ez erősíti a társadalom tagjai között a szolidaritást, a bizalmat és az összetartozás érzését.

Kép: Pixabay

Önkéntesnek lenni ezen felül is számtalan előnnyel jár: az önkéntesség ugyanis a személyes fejlődés és telRendbenjesítmény élményét adja, lehetőséget teremt új barátok szerzésére, kapcsolatok kiépítésére; fejleszti a szociális, társas, és egyéb készségeket, és ösztönöz az új kihívásokkal való szembenézésre.

Egy, az önkéntesség magyarországi helyzetét, lehetőségeit vizsgáló tanulmány hat okot említ, amiért az egyén és a társadalom számára létkérdés, hogy minél inkább teret nyerjen és elterjedjen ez a hozzáállás.

Az önkéntesség bárki számára lehetőséget teremt a részvételre, kapcsolódásra. Az ilyen tevékenység végzése közben az egyén megérti: a társadalmon belül mindenkinek van helye, szerepe, egyéni képessége, ügyessége ahhoz, hogy tegyen valamit másokért. Aki önként vállal magára valamit a szűkebb vagy tágabb közösség érdekében, jobban megérti az ősi bölcsességet: amikor adunk, egyúttal mi magunk is gazdagabbá válunk – élményekkel, tudással gyarapodunk. A csalad.hu cikke itt folytatódik.