Önkénteskedni kell az érettségihez - és ha előrehozott érettségit teszel?

18/01/24 szerda
ujnemzedek.hu
Előrehozott érettséginél, vagy ha becsúszik egy bukás 12. végén - ilyenkor mi van az 50 óra önkéntes munkával?

Az érettségi feltétele, hogy előtte 50 óra közösségi szolgálatot, azaz önkéntes munkát kell végezni, amit legkésőbb az utolsó évfolyam végéig kell teljesíteni. De mi van akkor, ha valaki előrehozott érettségit tesz? 

Az Oktatási Hivatal honlapja szerint azok, akik előrehozott érettségit tesznek, ezzel még nem fejezik be a középiskolai tanulmányaikat, vagyis náluk nem ez a vizsgaidőszak a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszak. Éppen ezért az előrehozott érettséginek nem feltétele, hogy meglegyen az 50 óra önkéntes munka. 

Egy másik kérdés, hogy mi van azokkal, akik épp 12. végén, az érettségi előtt buknak egy (vagy több) tantárgyból? A Hivatal - és a jogszabályok - szerint ők sem végezték el a középiskolát, vagyis csak előrehozott érettségit tehetnek. Ennek pedig - mint már említettük -, nem feltétele az 50 órás közösségi szolgálat teljesítése. 

Az is előfordulhat, hogy valakinek ugyan van érettségije, de mivel most felvételizik főiskolára vagy egyetemre, és az érettségijét sok évvel korábban szerezte, most újra érettségizik bizonyos tárgyakból. Nekik jó hírrel szolgálhatunk: ilyen esetben sem feltétel az 50 órás önkéntes munka teljesítése.