Önkénteskedni jó – új uniós projekt indul fiataloknak

17/04/19 szerda
ujnemzedek.hu
Az „Önkéntesség személyre szabva” elnevezésű új uniós projektről nyilatkozott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a csalad.hu-nak.

„Önkéntesség személyre szabva” címmel új uniós projekt indul. Mi is ez?

Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy önkénteskedni jó. Jó annak, aki az önkéntes tevékenységben segítőként részt vesz, jó azoknak, akiknek ilyen formán segíteni tudunk, és jó a társadalomnak is, hiszen egymásra odafigyelő, a másikért tenni kész és képes emberek alkotják. Szerencsére Magyarországon egyre többen önkénteskednek.

Azt is tapasztaljuk, hogy manapság egyre több az olyan fiatal, aki a középiskola elvégzése után szívesen kipróbálná magát egy olyan területen, amivel később foglalkozni szeretne vagy akár olyasmivel is szívesen találkozna, amire máskor nem lesz lehetősége.

Tulajdonképpen erre a két jelenségre ad választ az „Önkéntesség személyre szabva” program.

Célunk, hogy a fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél-, maximum egy év úgynevezett „gap year-t”, tanulmányi szünetet biztosítsunk, amikor a hétköznapokból kiszakadva úgy gondolhatják át pályaválasztási terveiket, hogy közben értelmesen töltik ezeket a hónapokat. Olyasmiket tanulnak, amiknek később nem csak hasznát vehetik, de másoknak is segíthetnek. A tapasztalatok birtokában dönthetnek arról, hogy a felsőoktatásban folytatják, vagy inkább szakmát tanulnak.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára

Hogy kell ezt elképzelni? Mit jelent konkrétan?

A programban részt vevő fiatalok bekapcsolódhatnak a szociális, egészségügyi, honvédelmi és katasztrófavédelmi közfeladatokat ellátó állami, egyházi és civil szervezetek munkájába. Ezek a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy elvégezzék a tartalékos katonai képzést, hogy mentőápolóként dolgozzanak vagy olyan segítő tevékenységben szerezzenek tapasztalatot, amihez később is bármikor tudnak nyúlni. Sőt, az is lehet, hogy annyira megtetszik nekik az adott terület, hogy végül „ott is ragadnak”. Fontos, hogy ez idő alatt nem jelentenek anyagi terhet a család számára, sőt, a fiatalok az adott szervezeten keresztül támogatást kapnak nyelvtanuláshoz és jogosítvány megszerzéséhez is.

Kik tartoznak a célcsoportba?

A 18-21 év közötti fiatalokat szólítjuk meg, közülük is azokat, akik úgy érzik, jót tenne nekik fél-egy év „aktív kikapcsolódás”, segítené őket abban, hogy merre induljanak tovább. A programban való részvétel feltétele, hogy a kezdés időpontjában az adott fiatal középfokú vagy középiskolai végzettséggel rendelkezzen, aktív hallgatói, tanulói, valamint foglalkoztatási jogviszonya ne legyen.

Milyen szervezetek jelentkezhetnek a pályázatra?

Támogatási kérelmet állami költségvetési szervek, civil szervezetek és egyházi jogi személyek nyújthatnak be, amennyiben igazolhatóan állami közfeladatot látnak el az egészségügy, a honvédelem, a katasztrófavédelem, a gyermekjóléti alapellátás vagy a szociális bentlakásos szolgáltatások területén. A támogatási kérelmek benyújtására konzorciumi formában is lehetőség van, a támogatási szerződések megkötésének feltétele pedig, hogy a támogatást igénylő regisztráljon az EMMI által a Civil Információs Portálon vezetett, közérdekű önkéntes törvény szerinti nyilvántartásba.

Mit kell teljesíteniük a pályázóknak, és mit várnak el a fiataloktól?

A támogatást igénylő feladata, hogy a fiatalok toborzása, bevonása után felkészítse és képezze őket, valamint nyelvi (angol/német) és/vagy gépjármű vezetői engedély megszerzéséhez szükséges tanfolyamot biztosítson számukra. Abban az esetben, ha az adott fiatal honvédelmi, vagy katasztrófavédelmi fogadó szervnél helyezkedik el, a C kategóriás gépjármű vezetői tanfolyam elvégzésére is lehetősége lesz. A fiatalok lelki és fizikai felkészítése mellett a fogadó szervezetek érintett kollégáit is fel kell készíteni az önkéntes fiatalok fogadására. A fogadó szervezet gondoskodik az önkéntes fiatal egészségügyi szolgáltatási járulékának megfizetéséről is. Fontos, hogy a fiatallal megkötött önkéntes szerződés nem irányulhat fennálló foglalkoztatási jogviszony kiváltására.

A fiataloknak minimum fél évig, maximum 1 évig havonta minimum 80 órában kell a választott tevékenységet végezniük.

Hogyan lesz személyre szabott a projekt?

A fiatalok választási lehetőséghez jutnak az önkéntes tevékenységhez kapcsolódó képzések terén, valamint ugyancsak személyes döntés kérdése, hogy az adott fiatal mennyi ideig, fél vagy egy évig kíván részt venni a projektben. A programban egyébként közreműködnek fiatalokat segítő személyek, a pályázó szervezet tanácsadói is.

Miért éri meg a fiataloknak részt venni a projektben?

Azoknak a fiataloknak, akik útelágazás előtt állnak, akik bizonytalanok, milyen úton haladjanak tovább, segíthet az, ha korábban ismeretlen területekkel találkoznak. Rádöbbenhetnek, hogy nekik való-e a segítő szakma, gyakorlatot szerezhetnek még egyetemi tanulmányaik vagy a valódi szakmaválasztás előtt. Lehet, hogy ez megerősíti őket korábbi elhatározásukban, lehet, hogy teljesen más irányba tereli őket. Az azonban biztos, hogy olyan tudásra, tapasztalatra tehetnek szert, amire egyébként nehezen lett volna lehetőségük.

A pályázat az önkéntességről szó. Milyen irányba fejlődött az utóbbi években ez a tevékenységi forma?

A közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény hatályba lépése óta az önkénteseket fogadni kívánó szervezetek száma folyamatosan növekedett. A legfrissebb adatok alapján a fogadó szervezetek száma meghaladja a 10 000-et, ez azt jelenti, hogy tizenegy év alatt csaknem hétszeresére nőtt ez a szám. Az onkentes.gov.hu oldal segíti összekötni az önkénteseket fogadó szervezeteket és az önkénteskedni vágyókat. Jelenleg 612 regisztrált szervezet és 615 regisztrált önkéntes érhető el az oldalon.

Egy, 2014 tavaszán készült, országos reprezentatív kutatás adatai szerint a 18 év feletti magyar lakosság csaknem egyharmada végzett már önkéntes tevékenységet. Ez a szám, szerencsére egyre növekszik.

Az elmúlt években több olyan lépést is tettünk, amelynek célja az önkéntes tevékenység minél szélesebb körben való elterjesztése; ezek közül hármat említenék meg, az onkentes.gov.hu oldal elindítását, a Pro Voluntarius Díj megalapítását, valamint a Nemzeti Önkéntes Tanács felállítását.

Korábbi lépéseink és a fenti újdonságok, valamint a mostani pályázat is csak szikra lehet, amiből akkor lesz igazi tűz, ha minél többen ráéreznek arra, hogy segíteni, önkénteskedni jó. (csalad.hu)