Önkénteskedni bárhol, bármikor

19/01/30 szerda
ujnemzedek.hu
Az önkéntességre sokan egyfajta rendkívüli tevékenységként gondolunk, amit csak az igazán nemeslelkű emberek végeznek. Ez okozhat bennünk némi távolságtartást a téma felé.

Azonban ez korántsem igaz!

Az önkéntesség rengeteg egyéb tevékenységet is jelent. A 2018-as erről szóló kutatás következőképpen határozza meg a fogalmat:

Minden olyan jellegű aktivitás, amelyet az egyén önszántából, ingyen, ellenszolgáltatás nélkül más, családján, rokonán kívüli személy, személyek vagy a közösség javára végez.”

Persze azzal a megkötéssel, hogy a baráti segítség nem sorolható ide. Ergo az önkéntes munka lehet akár a környezetünkben, szomszédságunkban élők megsegítése, vagy a saját utcánkban végzett másfél órás szemétszedés is.

Mért nem önkénteskednek többet a magyarok?

Sajnos a magyar lakosság több, mint a fele, sohasem vett részt ehhez hasonló akciókban. Ez főleg a tudatosság hiányából fakad. A már említett kutatás szerint azok, akik nem önkénteskedtek, döntésüket gyakran azzal indokolják, hogy nem keresték meg őket ilyen lehetőséggel, vagy egyáltalán nem is gondoltak még erre a tevékenységre. Ez pedig rá is mutat arra a definíciós problémára, ami ezt a témát övezi.

Önkénteskedni bárhol, bármikor lehet!

Nem kell önfeláldozó típusnak lennünk ahhoz, hogy kisebb önkéntes tevékenységet elvégezzünk. Ha nyitott szemmel járunk, és tudatosan viszonyulunk a problémához, még az időhiány sem jelenthet akadályt számunkra, hiszen ezek a cselekedetek sokkal inkább a hozzáálláson múlnak, és nem azon, hogy mennyi szabadidő áll rendelkezésünkre. Az önkéntesség tehát nem feltétlenül jelent rendszerességet, sőt, akár spontán módon és egyedül is végezhető.

Az önkéntes szervezetek, programok és projektek több odaadást igényelnek az embertől, ugyanakkor természetesen sokkal többet is adnak, már a résztvevőnek is. Általában viszont bőven elég kicsiben, a saját lehetőségeinkhez mérten gondolkozni és cselekedni.

Segítség kell, hogy belevágj?

Első és legfontosabb lépés, hogy nézz körbe a környezetedben, döntsd el, milyen ügyet szeretnél támogatni, vagy épp hol vannak ismerősök, milyen területek érdekelnek téged egyáltalán. Az önkéntességre ne ingyen munkaként tekints, hanem egy olyan dologként, amiből rettentően sokat profitálhatsz.

Hol érdemes keresgélni és hol tudsz jelentkezni? 

Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük neked a hazai önkéntes lehetőségeket és elérhetőségüket. Ide kattintva tudsz releváns információkat begyűjteni egy-egy területről, ha értékes, hasznos és izgalmas munkát szeretnél végezni.

Kiemelt kép: Stocksnap