Önkénteseket keresnek az újranyíló Szépművészeti Múzeumba

18/04/27 péntek
ujnemzedek.hu
Szívesen segítenéd a Múzeum munkáját és emelné szolgáltatásainak minőségét? Szívesen betekintenél a kulisszák mögé, hogyan működik egy múzeum? Csatlakozz te is a Szépművészeti lendületes csapatához!

Forrás: Akshay Chauhan

A Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának ötlete 2006 augusztusában született meg – a világ nagy múzeumainak példája nyomán. A cél elsősorban az információs pult hiányának pótlása volt, de az évek során a múzeum számos területét meghódították az önkéntesek. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítésével az önkéntesek csapata is egyesült, a fő irányt kijelölő Szépművészeti Múzeum Önkéntes Program égisze alatt.

Ma több mint száz taggal rendelkezik a csapat. Vannak, akik a program eddigi tíz évében összesen több mint 90.000 munkaórával lelkesen segítették, és segítik azóta is a múzeumi kollégák munkáját, emelve ezáltal a múzeumi szolgáltatás színvonalát.

A Szépművészeti Múzeumban az épület többéves felújítása alatt nem tudtak önkénteseket fogadni, de most várják a lelkes segítőket a Magyar Nemzeti Galériában (MNG)! Az önkéntesek a feladatterülettől függően egyszeri vagy folyamatos képzésben vesznek részt, munkaterülettől függetlenül havonta minimum 8 órát áldoznak szabadidejükből a Múzeumra.

Az MNG előcsarnokában található Információs Pultot kizárólag önkéntesek működtetik: magyarul és angolul, valamint más idegen nyelveken tájékoztatják a látogatókat a Galéria időszakos kiállításairól, az állandó gyűjteményről, segédkeznek az audio guide kölcsönzésében, a Baráti Kör tagok regisztrálásában és kedvezményeik érvényesítésében, valamint a váratlan helyzetek megoldásában.

Az MNG gyermekfoglalkozásain és az egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokon önkéntesek segítik a programok lebonyolítását, a gyermekek eligazodását a kiállítóterekben, és szükség esetén besegítenek az alkotás folyamatában, valamint ők koordinálják a Házban a szülőket és az érdeklődő látogatókat.

Az Adattárban dolgozó önkéntesek a Galéria nyomtatott dokumentum-gyűjteményének rendszerezésében segítenek akár egyedül, akár kisebb csoportokban. 

Önkénteseink segítenek a Baráti Kör támogatói rendszer népszerűsítésében, a támogatók számára szervezett programokon a regisztrációban, a lebonyolításban, továbbá az előkészítő és háttérmunkákban.

Az említett területeken kívül alkalmanként lehetőség nyílik a háttérmunkákban: a fénymásolásban, a számítógépes szerkesztésben, a nyelvi feladatokban való segédkezésre. Az önkéntesek segítségével indult el a teremőrök kötetlen, angol nyelvű képzése, illetve elkészült a teljes múzeumi topográfiai felmérés is. Ezeken kívül számos ötlettel járultak már hozzá a múzeumi szolgáltatások javításához, legutóbb a Szépművészeti Múzeum német, az orosz és az olasz audio guide fordításának elkészítéséhez.

Hogy kiket várnak? 

 • Lelkes önkénteseket. 
 • Fiatalokat, középkorúakat, időseket.
 • Diákokat, álláskeresőket, bölcsészeket, jogászokat, közgazdászokat, orvosokat, nyugdíjasokat - egyszóval bárki jelentkezhet. 
 • Egy a lényeg: hogy szeresd a kultúrát és légy nyitott.

Miért érdemes csatlakozni?

 • művészetre érzékeny, lendületes csapat
 • múzeumi környezet és backstage megismerése
 • idegen nyelvek használata, változatos feladatok
 • folyamatos továbbképzések (szakmai és soft skills fejlesztő)
 • tárlatvezetések, kirándulások, csapatépítő programok

 Az önkéntes pozíciók betöltésének általános feltételei:

 • havi minimum 8 óra önkéntes tevékenységre szánt idő
 • körülbelül havi 2 óra képzés (tárlatvezetések, kvízek, tréningek)
 • minimum 6 hónap elköteleződés (betanulási időszak kb. 2-3 hónap)
 • nyitott, rugalmas és segítőkész attitűd

 Milyen területeken várnak önkéntes tevékenységet?

 Mikor kezdődik az önkéntes munka?

A jelentkezésre 2018 áprilisától folyamatosan van lehetőség.

Tervezett ütemezés:

 • május-július: személyes interjúk (előre egyeztetett időpontban),
 • augusztus-szeptember: betanulás (tréningek, múzeumismeret, tárlatvezetések),
 • október: a tényleges önkéntes munka megkezdése.

Ha kedvet kaptál valamelyik pozíció betöltéséhez, akkor jelentkezz bátran ide kattintva!