Önkéntesek, szevasztok: 20 milliárd forint jut a tevékenységetekre

17/12/06 szerda
ujnemzedek.hu
A célcsoportot a 18-21 éves fiatalok jelentik - mi ez, ha nem hatalmas hurrá?

 Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-ei határozatában döntött arról, hogy minden év december 5-e az legyen önkéntesek világnapja - naná, hogy mi is kivettük a részünket a fontos küldetésből:

Az Új Nemzedék Központ Önkéntesek Világnapi akciója idén a Bethesda Gyermekkórházat vette célba - dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Bocskor Bíborkával a Magashegyi Underground énekesével és az Amigos-szal játszott és kézműveskedett együtt a benn fekvő gyerekekkel.

Ezzel párhuzamosan pedig kiderült: a Nemzeti Önkéntes Stratégia részeként uniós forrásokból több mint 20 milliárd forintot fordít az önkéntesség támogatására a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkársága kedden, az önkéntesség világnapján közölte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) közvetlen célcsoportját azok a 18-21 éves fiatalok jelentik, akik pályaorientációs nehézséggel küzdenek. Az "Önkéntesség személyre szabva konstrukció" célja, hogy a fiatalok a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél év, maximum egy év tapasztalatot és "hasznos állampolgári tudást" szerezzenek, megalapozva tudatos pályaválasztásukat.

A "Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével" című program célja az önkéntességre való hajlandóság növelése, az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsültségének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi, térségi szintű népszerűsítése, mindezzel közvetetten hozzájárulni a közösségek közti szolidaritás, együttműködés elmélyítéséhez.

Az Emmi kiemelte: az önkéntes tevékenység a társadalmi integráció, a bizalom és a szolidaritás kialakításának egyik fontos eszköze. Az önkéntesség ösztönzi az állampolgárokat arra, hogy felelősséget vállaljanak embertársaikért, mellyel a jövőben egy közös értékek mentén szervezett, összetartó közösség építhető fel. E meggyőződés jegyében a kormány számos intézkedéssel támogatja az önkéntes tevékenységeket - tették hozzá. 

Megjegyezték továbbá, hogy a kormány megbecsüli a magánszemélyek és szervezetek társadalomért végzett munkáját. Ennek jegyében alapították meg az önkéntesség társadalmi elismerése céljából 2013-ban a Pro Voluntarius díjat. Az idei elismeréseket jövő kedden adják át a Youth Hungary - Az új nemzedék konferencián.

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-ei határozatában döntött arról, hogy minden év december 5-e az legyen önkéntesek világnapja - olvasható az Emmi közleményében.