Kulturális összeesküvés Csömörön: könyvekre gyűjtenek a gyermekotthonoknak

18/06/01 péntek
ujnemzedek.hu
A csömöri „Kulturális összeesküvők" az áprilisi Minicittán is a jó ügyet képviselték - azóta Csurgó is csatlakozott hozzájuk. 

Egy csömöri csapat bebizonyította, hogy az irodalom és a sport képesek egymás elválaszthatatlan részévé válni. A kísérlethez nem kellett más, mint néhány vállalkozó kedvű kortárs író, színész és egész pontosan 103 gyerek és felnőtt.

Az áprilisban megrendezett 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás elmaradhatatlan programja a Minicittá, ahol idén a sok ezer futó között egy főleg iskolásokból álló különleges csapat tanáraikkal, családtagjaikkal, sőt egy polgármesterrel és egy iskolaigazgatóval együtt tette meg a 2,5 km-es távot. Idén már harmadik alkalommal állt rajthoz a Budapest melletti község, Csömör futócsapata, a „Kulturális összeesküvők”, akik minden évben az olvasás népszerűsítésének zászlaja alatt futnak és ezzel egyidejűleg egy, az olvasáshoz kapcsolódó jó ügyet is szolgálnak.

A 2016-ban szerveződött csapat tagjai két éve általános iskolájuk könyvtárát fejlesztették az összegyűlt, közel 750.000 forint adományból, tavaly pedig a csömöri óvodáknak és a Pető Intézetnek gyűjtöttek több száz értékes könyvet. 

Az idei év célkitűzése, hogy az adományokból gyermekotthonokban, család nélkül nevelkedő apróságoknak és fiataloknak nyújthassanak irodalmi és kulturális élményeket. 

A könyvekben az a csodálatos, hogy sokan kézbe vehetik, így pár ezer forint támogatás számtalan kisgyereknek jelenthet néhány órás mesebeli kalandot, másoknak különleges élményt vagy megnyugvást. Mondanivalójuk tanulságot, önálló gondolatokat és nem utolsó sorban felbecsülhetetlen lelki táplálékot nyújthat. 

A Margitszigetre érkező ”Kulturális összeesküvők” 103 fős csapatához csatlakozott Finy Petra és Grecsó Krisztián kortárs író is.

Finy Petra tiszteletbeli csapattag, hiszen már a kezdetektől töretlenül támogatja a kezdeményezést. „Az olvasás olyan, mint a levegővétel, ha állandó része az életünknek, szinte észre sem vesszük, mekkora szükségünk van rá, viszont, ha rövid időre kimarad, a lelket azonnal légszomj kerülgeti. A mozgásnak is ugyanilyen megszokott rutinná kell válnia” – osztotta meg gondolatait az olvasás és mozgás fontosságáról Finy Petra.

A futással azonban nem ért véget a program, hiszen a „Kulturális összeesküvők” önálló standot is kaptak a Margitszigeten, ahol ötletes mesekvízt tölthettek ki az érdeklődők, valamint kortárs gyermek- és ifjúsági irodalmi művekből összeállított szemelvények közül válogathattak. A Sztalker csoport április 11-én indult zsebkönyvprojektje, a POKET is csatlakozott az olvasásnépszerűsítési mozgalomhoz, így a csömöri standon a Vivicittá látogatóinak a program ötletgazdája Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író ajánlotta az eddig megjelent köteteket.

A csapat ismét bebizonyította: ha valaki segíteni szeretne, legyen szó bármiről, nem kell mást tennie, mint kitűzni egy célt és felhívni rá az ügy iránt nyitott szívű emberek figyelmét.

Idén külön öröm, hogy a megmozdulás országossá vált. A csömöriek által meghirdetett jó ügyhöz, a csömöri kulturális összeesküvők mellé csatlakozott Csokonai Csurgója is adománygyűjtő követként. Csurgó csapata 2018. június 2-án saját szervezésű, Lendületben Csurgó! eseményen fut "A kultúra mindenkié!" jó ügyet hirdetve, és önálló kampányoldalán szintén a család nélkül nevelkedő gyermekeknek és fiataloknak gyűjt pénzadományokat.

Ezeket a gyermekotthonokat lehet támogatni:

• Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona (Budapest, XII. kerület) 
• Nagyszakácsi Gyermekotthon (Somogy megye)
• Esztergomi Lánynevelő Intézet (EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ)
• Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ, Mátészalka (Képes Géza u.)

Csömör és Csurgó települések, a "Kulturális összeesküvés" jó ügy követei már 346.000 Ft-ot gyűjtöttek közösen. 

Az adománygyűjtés június végéig folytatódik, bármekkora hozzájárulást szívesen fogadnak a követek!

Az alábbi linkeken a TÁMOGASS! gomb megnyomásával ajánlható fel adomány, mindkét linkről ugyanazon pénzügyi befogadó szervhez (csömöri Családsegítő Közalapítvány) folyik be a támogatás.

• A csömöri követ kampányoldala

A csurgói követ kapmányoldala

A képek a 2018-as Telekom Vivicittán készültek. Fotók: Varga Soma