Jelentkezz Magyarország hangjának!

18/06/11 hétfő
ujnemzedek.hu
A Mozilla új kezdeményezése a szabadon elérhető számítógépes szövegértés megalkotását tűzte ki célul. A Common Voice célja a hang-alapú ember-gép kommunikáció megkönnyítése a helyi nyelvi közösségeknek.

Forrás: Stocksnap

A számítógépes tanulást alapul véve a Mozilla mérnökei olyan mintákat akarnak készíteni, amiket más projektek alkalmazásai is könnyen használni tudnak. 

Arra gondoltak, hogy az alkalmazásokat úgy kellene fejleszteni, hogy azok felismerjék majd a használójuk nyelvét, szimpla hangfelismerés segítségével, amiben a gépi tanulás segíti majd az eszközt. 

A sokak által beszélt nyelvekkel nem is lenne olyan nehéz dolguk, de a kevés ember által beszélt nyelvek esetén, mint amilyen a magyar is, csak meglehetősen kezdetleges megoldások állnak rendelkezésre. 

A Mozilla ezért szeretne használható nyelvi hangcsomagokat készíteni, azokban az országokban, ahol kellő támogatást kap a projekt. 

Ehhez keresnek magyar ajkú önkénteseket is.

Ha benne vagy, hogy különböző fejlesztő cégek felhasználják a hangod különböző alkalmazásokhoz, ezzel segítve az általuk készített app megértését és használatát, akkor ez a te lehetőséged lesz! 

Ehhez nem kell többet tenned, mint írni egy mondatot vagy felolvasni egy rövid szöveget, hogy ezáltal meg tudják tanulni a gépek, hogy is beszél egy magyar ember. 

A Mozilla Voice már elérhető magyarul is így te is belevághatsz a nagyszerű önkéntes lehetőségbe! Első körben gyűjts szövegeket, amiket fel tudsz majd olvasni. Fontos kiemelni, hogy csak közkincsnek minősülő szövegeket és saját szövegeket lehet felolvasni a gépeknek. 

A szövegeket ötven mondatonként tudod beküldeni ide kattintva. 

A magyar adatbázis fejlődése nyomon követhető, az elkészült adatokat le tudjuk tölteni.

Forrás: hirado.hu