Ilyen önéletrajzzal lehet esélyed a legjobb önkéntes melókra is

17/02/15 szerda
ujnemzedek.hu
Vannak helyek, ahol hiány van önkéntesekből, és vannak olyan népszerű lehetőségek, ahol nagyon hosszú a várólista. Ha szeretnél eséllyel indulni az utóbbi pozíciókért, rázd gatyába az önéletrajzod!

fotó: unplash.com

Munkatapasztalatod szerzel

Először is jó, ha tudod, hogy az önkénteskedés során olyan komoly munkatapasztalatot, gyakorlatot is szerezhetsz, hogy az utána a szakmai (nem önkéntes) önéletrajzodban is szépen viríthat. Sőt, az is benne van a pakliban, hogy a cégnek annyira megtetszik, ahogy dolgozol, hogy fizetett állást is felkínálnak.

Ne gondold túl a struktúrát!

A jó CV az egyszerű CV. Ha nem grafikai vagy designer munkára jelentkezel, ne pörögd túl a kinézetét, de persze azért legyen rendezett, és gyorsan áttekinthető. A HR-esek rengeteg önéletrajzot olvasnak el egy nap, ha meg akarod könnyíteni a dolgaikat, a lehető legegyértelműbb modellt kövesd. Ami alapján dönteni fognak: bevezetés, munkatapasztalat, tanulmányok, képességek, nyelvek és érdeklődési kör. Mindegyik alá egy bekezdés röviden a szükséges infókkal, és kész.

Nézzen ki jól!

Hagyd a Times New Romant, és nézd meg, hogy néz ki a CV-d Arial, Open Sans vagy hasonló betűtípusokkal. Ha nem érted, miről van szó, akkor viszont ne kísérletezz, inkább válassz a felsorolt három közül. Ha kinyomtatva rakod a HR-es elé vagy postázod, szánj egy kis pénzt minőségi papírra, nyomdára és a mappa, boríték is legyen megfelelő. Ha emailben küldöd, pdf formátumban mentsd el, így el tudod kerülni, hogy egyes gépeken darabokra esve jelenjen meg, egységes lesz minden képernyőn a dokumentumod.

Térj a lényegre, legyél konkrét!

A HR-esek nem szeretnek hosszú sztorikat olvasni, a konkért adatokra kíváncsiak. Ha az online marketing tudásodnak köszönhetően kiválóan értesz a weboldalak forgalomnöveléséhez, írd le konkrét példákkal, számokkal, hogy mire vagy büszke. Ha az elmúlt években sérült madarakat mentettél, írd le, hány akcióban voltál benne, hány madárnak segítettél. És így tovább.

Legyen releváns az egész CV

Talán fárasztó lehet, de a legjobb, ha minden jelentkezésed során az aktuális pozícióra szabod az önéletrajzod. Nem kell mindent felsorolnod, ami eddig történt veled az életedben, hagyd ki nyugodtan a gimis diákmunkákat, ha semmi közül a megpályázott melóhoz. A HR-es arra kíváncsi, hogy az adott pozícióhoz kapcsolódóan milyen tapasztalataid vannak. Az egész önéletrajzod ne legyen több mint két A4-es oldal.

Hagyd az elcsépelt szófordulatokat

Csapatjátékos, önálló munkavégzésre képes, motivált, lendületes, dinamikus. Ezek annyira elcsépelt kifejezések, hogy már senki sem kíváncsi rájuk, sőt szinte kínos is egyes helyzetekben, ha ezeket használod. Inkább ezekre a fogalomkörökre koncentrálj: fejleszteni, növekedni, előállítani.

Volt munkatársat referenciának

Sokan azt hiszik, hogy referenciának csak korábbi főnökök elérhetőségét lehet megadni, de simán beleférnek olyanok is, akikkel valaha egy szinten dolgoztál, és közelről ismerték a munkádat. Ne félj berakni az ő elérhetőségeiket, miután egyeztettél velük.

Specializáld a hobbid

Zene, barátok, utazás. Ezek a leggyakrabban használt szavak ebben a részben, és a HR-esek majdnem teljesen figyelmen kívül is hagyják a kiválasztás során ezeket az infókat. Viszont, ha azt írod, hogy szeretsz az utazásaidról blogolni vagy egyéb módon specializálod, érdekesebbé teszed a hobbi szekciót, egyből kitűnsz a tömegből.

Frissítsd folyamatosan

Néhány havonta vizsgáld felül a CV-d gerincét, és ha kell, változtass. Nem csak az új élethelyzetek miatt lehet erre szükség, hiszen időközben több tapasztalatot is szerzel az interjúkon, és lehet, hogy abból fogod látni, mit kell átírnod, bővítened.