Így profitálj az önkéntes munkából

17/09/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az önkéntes munkára először mindenki elfintorodik, pedig rengeteg hasznod lehet belőle. Legyen szó hazai vagy külföldi munkáról, mindenképp érdemes belevágni mert olyan tudást szerezhetsz vele, amire csak keveseknek van lehetősége.

Pro és kontra nézőpont az önkéntes munkáról:

Miért jó az önkéntesség? 

Önkéntesnek lenni nem annyit tesz, hogy ingyen dolgozol, ez annál sokkal több. Aki önkéntes munkát végez, szabadidejének egy részében megosztja tudását, tapasztalatát szerinte fontosnak tartott cél érdekében. Mindezt nem kényszerből, hanem önszántából és nem vár érte ellenszolgáltatást. Tudja, hogy ez a tevékenység erősíti a társadalom tagjai között a szolidaritást, a bizalmat és az összetartozás érzését.

Amellett, hogy egy önkéntes megtanul adni, számos dolgot kap is egy-egy akció alkalmával. Az önkéntes munka ugyanis rengeteget formál a személyiségünkön, megtanít több szemszögből figyelni a világot, lehetőséget teremt új barátok szerzésére, kapcsolatok kiépítésére, fejleszti a szociális, társas, és egyéb készségeket, és ösztönöz az új dolgok megismerésére és bátrabbá is tesz. Számtalan új embert, új tájat, vidéket és kultúrát ismerhetünk meg általa, amivel szintén többnek mondhatjuk magunkat. 

Ezeket a tapasztalatokat és élményeket pedig az életünk során bármikor, bárhol hasznosíthatjuk: legyen szó iskolai feladatokról vagy egy új állás vagy pozíció betöltéséről, minden helyzetben plusz pontot zsebelhetünk be általa.

Honnan tudod, hogy nem neked való az önkéntesség?

Sokan nem szeretnek beszélni erről, de vannak, akik nem tudják kihasználni az önkéntesség adta lehetőségeket. Akik csak ki akarnak venni a gépezetből: az az elvárják, hogy munkájuk után pénzbeli fizetséget is kapjanak. Akik nem érik be új barátok, ismerősök társaságával, azoknak nem ajánlott az önkéntes tevékenység. Mivel fontos a pozitív kisugárzás és a nyitottság, olyanoknak sem ajánlott az önkéntes meló, akik nem szeretnek csapatban dolgozni, bár talán nekik még kiskaput jelent, ha egyedül próbálkoznak meg tenni valamit másokért. 

Külföldön már rég követendő példa, mi a helyzet itthon? 

USA vs Magyarország

Külföldön annyira elterjedtnek és fontosnak számít az önkéntesség, hogy híres színészek és zenészek is gyakran beállnak egy-egy jó ügy mögé. Az önkéntesség és jótékonyság mellett sokan adják arcukat különböző kampányokhoz és kezdeményezésekhez, amik mondjuk a gyerekek vagy a rászorulók támogatásáról szól. Kik ezek a sztárok? Itt írtunk róluk.

Kötelező sulis önkéntesség

Itthon a középiskolásként kötelező ötven órás önkéntes munkát ledolgoznod, ha érettségit akarsz tenni. Az ötven órát három év alatt, a 9-11. osztályban kell teljesítened és akár "tömbösítve" is megcsinálhatod. Ha a suli engedélyezi akkor a nyári szünetben is dolgozhatsz, hiszen barátokkal ez is sokkal jobb buli. Fontos, hogy önkéntes alapon történjen a munka, tehát fizetést nem kaphatsz érte.

Milyen témákban keresgélj? Társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi munka, illetve közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel. 

Ezek a legnépszerűbb hazai önkéntes munkák:

Néhány külföldi lehetőségek önkénteseknek:

Hogyan válassz magadnak önkéntességet?

Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre, mindez attól függ, mi érdekel igazán téged. Miben tudsz kiteljesedni? Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben? Mi az, amiben magadat tudod adni? 

Több kategória létezik, országtól függ, hogy mit tudsz belőlük megvalósítani, ilyenek például: tengeri állatvédelem, vadgazdálkodás, szakmai programok, tanítás, közösség fejlesztés, környezetvédelem, egészségügy és gyerekekkel való munka. 

Láss világott, járd be a világ leszebb tájait! 

Latin-Amerikában is végezhetsz önkéntes munkát, amely során részt vehetsz a vadon élő állatok megfigyelésében, kutatási programokban, veszélyeztetett fajok védelmében. Szervezhetsz fenntarthatósági programokat, gyermekek sport- és művészeti oktatásának fejlesztésében a hátrányos helyzetű közösségekben, valamint számos más közösségfejlesztési programban a latin-amerikai kontinensen. Például Costa Ricában, Argentínában, Ecuadorban, Brazíliában, a Galapagos-szigeteken és Peruban.  

Afrikában önkéntesként részt vehetsz vadon élő állatok megóvásában és közösségi önkéntes munkára irányuló programokban Botswanában, Namíbiában, Dél-Afrikában, Mauritiusban, Seychellesben és Kenyában.  

Az ázsiai és óceániai önkéntesség kínálata:  közösségi programok Nepálban, a Maldív-szigeteken, Kambodzsában, Laoszban, Thaiföldön és Indiában, az elefántok, a tenger megóvása a őshonos területeken, mint például Thaiföldön, Ausztráliában és Új-Zélandon.  

Európában önkéntesként részt vehetsz a delfin- és bálnavadászat elleni ​​programokban Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban, Skóciában és Horvátországban.  A vadon élő farkasok és medvék megfigyelésében Szlovákiában és Svédországban.

Ezek alapján már jövőre belevágnál? 

A VolunteerForever oldalán már olvashatod is a 2018 év legizgalmasabb önkéntes programjait. 

Annyit kapsz, amennyit adsz!

Mindenkinek érdemes elgondolkodnia azon, vajon hol tud segíteni a környezetének, ennek pedig tökéletes formája az önkéntesség, ráadásul ez az önkéntesnek is jó. Legyen az hazai szervezet vagy külföldi, mindig gondolj arra, hogy ezekből az akciókból annyit veszel ki, amennyit beleraksz. Csináld hát teljes szívvel és lélekkel! Mert meg fog térülni a befektetett munkád.