Hol és hogy találhat valaki magának önkéntes munkát?

19/01/29 kedd
ujnemzedek.hu
A középsulisok most mindenképp figyeljenek, hiszen nagy segítség lehet a következő pár opció a kötelező önkéntességhez.

Hol és hogy találhat valaki magának önkéntes munkát?

Első és legfontosabb lépés, hogy nézz körbe a környezetedben, döntsd el, milyen ügyet szeretnél szolgálni, vagy épp hol vannak ismerősök, milyen területek érdekelnek téged egyáltalán. Az önkéntességre ne ingyen munkaként tekints, hanem egy olyan dologra, amiből rettentő sokat profitálhatsz. 

önkéntes
Sokat nyerhetsz, ha önkéntes vagy! (Fotó: Stocksnap)

Milyen témákban keresgélj?

Társadalmilag hasznos, és valamelyik közösség javát szolgálja. Ez lehet egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi munka, illetve közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel. 

Itthon, középiskolásként kötelező ötven órás önkéntes munkát ledolgoznod, ha érettségit akarsz tenni. Az ötven órát három év alatt, a 9-11. osztályban kell teljesítened és akár "tömbösítve" is megcsinálhatod. Ha a suli engedélyezi akkor a nyári szünetben is dolgozhatsz, hiszen barátokkal ez is sokkal jobb buli. Fontos, hogy önkéntes alapon történjen a munka, tehát fizetést nem kaphatsz érte. Ezért lényeges, hogy olyan munkát végezz, amit szeretsz és élvezel! 

önkéntes
Az önkéntes munka sokkal többet jelent, mint azt gondolád. (Fotó: Stocksnap)

Hol érdemes keresgélni és hol tudsz jelentkezni? 

A következő pár sorban összeszedtük nektek a hazai önkéntes lehetőségeket és elérhetőségüket. Itt tudsz releváns információkat begyűjteni egy-egy területről. Ezeket érdemes átböngészni, ha értékes, hasznos és izgalmas munkát szeretnél végezni. 

Ezek a legnépszerűbb hazai önkéntes helyek:

Az Útilapu Hálózat a 100 éves múltra visszatekintő Service Civil International (SCI) nemzetközi humanitárius célú, önkéntességgel foglalkozó szervezet magyarországi partnerszervezete. Az egyesület tagjai azok az önkéntes fiatalok, akik hisznek abban, hogy kis lépéseket megtéve oktatással, neveléssel mi is hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődésen, egymás és a kultúrák kölcsönös tiszteletén, és erőszakmentességen alapuló, békésebb világ létrehozásához.

Ez egy összefoglaló oldal, ahová az ország minden pontjáról összegyűjtik és megosztják veled a legjobb önkéntes lehetőségeket. Ha elakadnál valamiben vagy nem tudod, hogy hogy vágj bele az önkéntességbe, számtalan hasznos cikket és tanácsot is találsz ezen az oldalon. 

A Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány csapata évek óta segíti a beteg gyerekek gyógyulását. Felemelő érzés látni a gyermekek szemében a csillogást, amikor – hacsak egy rövid időre is de – elfelejtik, hogy kórházban vannak, és felszabadultan tudnak nevetni, játszani. Szilárd meggyőződésük, hogy bohócdoktori tevékenységük, vidámságközpontú terápiás programjaik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentális gyógyulást elősegítsék.

A Máltai Szeretetszolgálat életében a kezdetektől fogva kiemelt szerepe van az önkéntes feladatvállalásnak. Az önkéntesség a szervezet létének, önazonosságának egyik alapja. A szervezetben mintegy 5500 önkéntes, közülük 2479 rendes tag tevékenykedik rendszeresen. Mellettük sok ezer alkalmi segítő vesz részt a munkában. A segítők kreativitása, sokszínű szakértelme megsokszorozza a Szeretetszolgálat erejét, lehetőségeit, lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat hatékonyabban összpontosítsa a rászorulók megsegítésére. Ez egyik forrása a szervezet erejének és megújulásának.

Súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújtanak sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. Mindezt ingyen. Jelmondatuk: Hisszük, hogy a felhők fölött mindig süt a nap.

Az BBM alapvetően önkéntes munkára alapozva végzi munkáját. A legfontosabb tevékenységeink a következők: Adománygyűjtés a Szimpla piacon és családok rendszeres támogatása. Eseti és állandó kiszállítások hajléktalanoknak, családoknak. Közösségi főzés, eseti akciók, állatmenhely támogatás valamint kommunikációs és szemléletformálási tevékenységek

Önkéntesként akár közvetlenül a terápiás helyzetekben, akár az azokat kiegészítő sokféle előkészítő és integrációs programokon rengeteget tehetsz azért, hogy a sérült és koraszülött gyermekek megkapják azt a segítséget, amire szükségük van. 

Az önkéntesség a Mozgalom építésének szervezeti alapelve. Kifejezi, hogy tagjai saját elhatározásukból, a bajban lévők iránti szolidaritásból csatlakoznak e humanitárius szerveződéshez. A mozgalom önkénteseinek munkáját kizárólag erkölcsi tényezők motiválják, ezért minősíthető tevékenységük önzetlennek. A solferinoi csata sebesültjeinek betegágyánál fogalmazták meg azt a szép gondolatot, hogy minden ember testvér. Ez a gondolat ösztönözte a mozgalom születését és azóta is jellemzője tevékenységének. A Magyar Vöröskereszt épp most indította el  fiataloknak szóló programját.

Folyamatosan fogadják az önkéntesek jelentkezését is; ha van kedved segíteni az állatok körül, akkor irány a rákoscsabai állatotthon a szombati nyílt napokon délelőtt 10 órától! Bővebben errõl az Információ Önkénteseknek menüpont alatt olvashatsz. 

A LEO olyan fiatalok nemzetközi szervezete, akik a szabadidejük egy részében a közösségük számára hasznos tevékenységet végeznek. Egy területi, országos és nemzetközi szinten is működő jószolgálati szervezet, egy dinamikus, fiatalos közösség. Különböző hátrányos helyzetűeknek nyújtanak programokat és lehetőséget, hogy olyan tevékenységeket végezzenek, amikre egyébként nem lenne lehetőségük, mint sport-, kézművesnapok, kirándulás.

Az UNICEF Magyar Bizottsága önkéntesei nélkül nem tudná megvalósítani hatékony munkáját. Mindössze 11 fő látja el teljes munkaidőben a magyarországi feladatokat, de önkénteseik az irodában, otthonról, láthatatlanul, de elkötelezetten végzik segítő munkájukat, amelynek következtében közösen rengeteget tudnak tenni a gyerekjogok védelmében, a legelesettebb gyerekek érdekében. Fordítanak, adminisztrálnak, filmeket feliratoznak, gyerekjogi foglalkozásokat tartanak, képviselnek minket eseményeken, látványos akciókban hívják fel a figyelmet a sürgető problémák megoldására.

​Ha tennél valamit a környezetedért, imádod az erdőket és azok állatait, akkor ez a te tereped. Jelentkezz az Erdőmentők táborába, ahol a neked tetsző projektben önkéntes munkával vehet részt erdők és vadak megmentésében.