Ha szereted a személyes sztorikat, ezt imádni fogod!

16/09/21 szerda
ujnemzedek.hu
Kollár Róbert olyan honlapot talált ki, ami megoldást nyújthat a nehéz sorsúaknak.

Csodás kezdeményezés - így tudnánk röviden összefoglalni az Adjkirály című oldalt, aminek kitalálója, Kollár Róbert televíziós szerkesztő, újságíró. A weboldal lényege, hogy olyan nehéz sorsú, bajban lévő, segítséget igénylő emberek regisztrálhatnak, akiknek a családja, barátai, szűk környezetük nem tudnak megoldást nyújtani a problémájukra, így szélesebb közönség szükséges.

"Olyan, hogy 'életem vágya egy Golf' biztos nem fog kikerülni az oldalra" - mondta Kollár Róbert a HVG-nek, és ez bizonyíték arra, hogy tényleg csak fontos, életbevágó kérések kerülnek ki az oldalra, és egyben arra is, hogy a szerkesztők moderálják a felkerülő tartalmakat. Volt, aki ételt - c-vitamint és csirkemellet, zöldséget - kért, más bútorokat, iskolaszert, tűzifát, de olyan is előfordult már, hogy pénzt kértek kórházi kezelésre. Ilyenre is lehetőség van, de az adományokat az oldal üzemeltetői gyűjtik, majd utalják egyből a kórháznak, azért, hogy elkerüljék a csalást. Ezen kívül a kommentelhetőség és a személyes kontaktok is elősegítik, hogy ne legyen kamu az oldalon. 

 

 

De nem csak anyagi kérések sorakoznak az amúgy három nap alatt 150 regisztrálót gyűjtő oldalon: egy nő például vidéken lakik, ezért nem tudja látogatni a tartós kezelésre szoruló férjét, így olyanokat keres, akik szívesen bemennének hozzá a kórházba napi 1-2 órára. 

Kollár Róbert arról is beszélt a HVG-nek, hogy igyekeznek partnerségeket kötni az olyan emberekkel, akik helyi szinten látják a problémákat és olyanokkal találkoznak, akik nem tudják megírni a gondjaikat (például mert nincs internetkapcsolatuk). Ilyen egy miskolci háziorvos asszisztense is, akinek az első bejelentés és az első megérkezett adományok is köszönhetőek.​

 

Az oldal üzemeltetői arra törekednek, hogy ne csak tárgyi adományok, hanem önkéntes munka is sok legyen az oldalon, például jogi segítség, vagy fuvarozás. Az első adománygyűjtésen egyébként már az oldal elindulása előtt túl voltak az Adjkirálynál - a NLCafé videója után özönlöttek a felajánlások egy súlyosan beteg gyermekét nevelő apához. Kollár Róbert az oldalon egyébként egy éve kezdett el dolgozni Pintér Pállal, aki több informatikai projekt kidolgozásában is részt vett már. Most csatlakozott hozzájuk egy GYES-en lévő anyuka is, így már hárman dolgoznak az Adjkirályon, természetesen önkéntes módon. 

 

Sok sikert kívánunk a csodás kezdeményezéshez!