Fogta magát 400 ember, és vasárnap délután elkezdte megmenteni a Dunát

18/09/20 csütörtök
ujnemzedek.hu
Önként, és majdhogynem dalolva. Bizony, így is lehet...

Vasárnap a Fővám térről indultak, délutánra már összehozták az év egyik legnagyobb szeméztszedési akcióját. A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN) és a Hulladékvadász.hu akciója szeptember 12-én, vasárnap elképesztő tömegeket vonzott. A felhívásuk szerint, ahogyan azt mi is megírtuk: 

"Használjuk ki a folyó alacsony vízállását, különben a szemetet a víz viszi el. Hozd el barátaidat és találkozzunk szeptember 16-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a Fővám téren. Szemeteszsák és kesztyű lesz a helyszínen, de aki tud, hozzon magával. Az olyan hulladékot, ami szelektíven gyűjthető, azt a megfelelő helyre fogjuk elszállítani. Csatlakozzatok az eseményhez a nemzetközi Teszedd napján, és mentsük meg együtt a Dunát a szeméttől. Eljött a tettek ideje!".

Hát el.

Elképesztő volt ezt a fajta hatalmas érdeklődést látni. Sose gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet. Igazán csak az esemény indulása előtt tudatosodott bennünk az, hogy ezen a napon valami egészen hatalmas dolog fog történni. – Szebenyi Péter, JÖN kuratóriumi elnöke.

Ilyen mértékű összefogást, mindössze pár nap alatt, ekkora létszámú szemétszedési akciót még senki se szervezett a világon. Akik ezen a napon itt voltak, azok valami olyannak voltak a részesei, amire szavakat igazán nehéz találni.

Fotók: Kalmár Krisztián/Hulladékvadász.hu

A JÖN alapítvány 10 lelkes önkéntes szervezővel tudta kontrollálni, irányítani a megjelent csupa szív embertömeget. Mindezt úgy, hogy senki, de tényleg senki nem sérült meg, ami köszönhető az esemény találkozási pontján történt balesetvédelmi oktatásnak is.

A Dunamentő kaland útvonala a Szabadság hídnál kezdődött és végül a Lánchíd lábainál ért véget. A körülbelül 2 kilométeres távot az önkéntesek 4 óra alatt teljesítették, segítve, támogatva egymást.

Az esemény hivatalosan kora délután 14:30 -kor ért végett, amin körülbelül 20 köbméternyi összeszedett és részben szelektíven gyűjtött hulladékkal lett tisztább a pesti Duna-part. A hulladék elszállítását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vállalta, akik elkötelezett védelmezői az élővizeknek. Az összegyűjtött szelektív hulladékot az FKF Nonprofit Zrt. dolgozza fel.

Az önkéntesek hatalmas tömege szó szerint elözönlötte a rakpartot

Ha te is részt vennél hasonló akcióban, vagy akár támogatnád a kezdeményezést, ide csekkolj:

Korábban is írtunk már a Hulladékvadász.hu-ról, ami egy menő kezdeményezés: bárki jelentheti nekik, ha egy otromba szeméthalomba botlik a természet lágy ölén, vagy bárhol, ahol a hulladéknak nem kéne ott lennie. Hulladékvadászatra fel! 

Forrás, képek: Hulladékvadász.hu