Fiatalokat buzdít önkéntességre az Európai Szolidaritási Testület

16/12/09 péntek
ujnemzedek.hu
Az Európai Bizottság bejelentette az úgynevezett Európai Szolidaritási Testület létrehozását, amely a tervek szerint majd lehetővé teszi, hogy a fiatalok könnyebben nyújthassanak segítséget a válsághelyzetekben és az utánuk következő helyreállításban.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a 18 és 30 év között fiatalok új lehetőségekre jelentkezhetnek, hogy Európa-szerte jelentős társadalmi hozzájárulást tehessenek, felbecsülhetetlen tapasztalatokhoz juthassanak, és karrierjük kezdetén értékes készségeket sajátíthassanak el.

A résztvevő önkénteseket 2-12 hónapra elhelyezik egy projekt keretében, például az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, vagy a természeti katasztrófák való hozzájárulás területén. (A közvetlen katasztrófareagálás – például az erdőtüzek oltása vagy a városi kutatás-mentés – nem tartozik ebbe a körbe.)

A tevékenységeikhez támogatást kereső civil szervezeteknek, helyi és nemzeti hatóságoknak vagy magáncégeknek a bizottság finanszírozásával lehetőségük lesz arra, hogy fiatalokat toborozzanak önkéntes alapon végzett vagy szakmai tevékenységekhez.

A bizottság célja, hogy 2020 végéig legalább 100 ezren csatlakozzanak az Európai Szolidaritási Testülethez, és ott nyújtsanak segítséget a szociális kihívások leküzdésében, ahol arra a leginkább szükség van. Az Európai Bizottság közleményében kiemelte, a program során a fiatalok a szolidaritás kifejezése mellett olyan készségekre és tapasztalatokra is szert tesznek, amelyeket jól hasznosíthatnak álláskereséskor vagy továbbtanuláskor.

Mik a feltételek?

Érdemes felkeresni az europa.eu/youth/solidarity_hu weboldalt, ahol további hasznos információkkal látják el az érdeklődőket. Megtudhatjuk például, hogy az Európai Szolidaritási Testületbe 17 éves kortól lehet tagnak jelentkezni, projektmunkába viszont csak a 18. életévüket betöltött fiatalok kezdhetnek. A részvétel felső korhatára 30 év.

Ahhoz, hogy valakit kiválaszthassanak egy adott projektben való részvételre, először regisztrálnia kell magát az Európai Szolidaritási Testület megfelelő weboldalán. Az Európai Szolidaritási Testület által támogatott projektek két hónaptól egy évig terjedő időszakra szólnak. A munkavégzés helye általában az Európai Unió tagországain belül van.

Minden további információ IDE KATTINTVA elérhető!