Európai Szolidaritási Testület: olyan helyeken önkénteskedhetsz, amiről nem is álmodtál

18/09/04 kedd
ujnemzedek.hu
Szerinted az Új Nemzedék beállt a projekt mögé? NANÁHOGY.

Korábban megírtuk: az Európai Bizottság bejelentette az úgynevezett Európai Szolidaritási Testület létrehozását, amely a tervek szerint majd lehetővé teszi, hogy a fiatalok könnyebben nyújthassanak segítséget a válsághelyzetekben és az utánuk következő helyreállításban. 

Ami még durvább, hogy a dolog már annyira éles, hogy most egyenesen

új uniós program indul fiataloknak

Programszervezés a Mikulás közelében egy finn kisvárosban. Ételosztás egy földrengés sújtotta olasz településen. Játék egy gyermekotthonban a portugál óceánparton. Mi a közös bennük? Elképzelhetetlenek önkéntes munkát végző fiatalok nélkül. Egy-egy külföldi önkéntes program során a résztvevők sokat tanulhatnak a társadalmi felelősségvállalásról, számtalan élményt szerezhetnek, új kultúrákat és embereket ismerhetnek meg, emellett nyelvet is tanulhatnak – miközben egy jó ügy érdekében dolgoznak.

Éppen ezért, az Európai Unió évek óta támogatja az ilyen jellegű tevékenységeket az Európai Önkéntes Szolgálat, illetve az Erasmus+ program keretében. 2018 szeptemberétől pedig új uniós program indul az önkéntesség támogatására.

Képtalálat a következőre: „Európai Szolidaritási Testület”

A tervek szerint az Európai Szolidaritási Testület közel 100.000 fiatal számára teszi majd lehetővé, hogy hazai és külföldi önkéntes projektekben, illetve szakmai gyakorlaton vegyenek részt, munkatapasztalatot szerezzenek, vagy megvalósítsák a szolidaritáshoz kapcsolódó saját ötleteiket, bárhol a világon. Ehhez a 17-30 év közötti jelentkezők anyagi támogatást is kapnak. A program forrása a 2018-2020 közötti időszakra 375,6 millió euró.

Az új programról, és az Erasmus+ ifjúsági területén kínálkozó pályázati lehetőségekről információs napokat szervez a Tempus Közalapítvány, melyeket igen sok esetben

az Új Nemzedék Közösségi terekben látogathatsz meg.

Országszerte 7 helyszínen mutatják be civil szervezetek, oktatási intézmények és társadalmi vállalkozások képviselői számára, hogy miképp kapcsolódhatnak be az uniós támogatással megvalósuló önkéntes programokba.

Részletek és jelentkezés ITT.

Pályázati felhívás ITT.