Ennyibe kerül egzotikus helyeken önkénteskedni

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Madagaszkáron menteni a tengeri elővilágot nem olcsó, de az tuti, hogy egy életre szóló élmény.

Azok, akik rendelkeznek némi spórolt pénzzel, külföldre utaznának, de nem szeretnének egész nap tengerparton haszontalankodni, mert pörög bennük a tettvágy, azoknak a külföldi önkéntes programok valószínűleg minden igényt kielégítenek. A lehetőségek tárháza végtelen: a Távol-Keleten lehet elefántokon segíteni, Afrika szavannáin a törzseket tanítani, trópusi szigeten búvárkodva az élővilágot tanulmányozni.

A külföldi önkéntes projektek viszont pénzbe kerülnek - az odautazást, az ehhez szükséges dokumentumokat és védőoltásokat és utasbiztosítást mind az önkéntesnek kell fedeznie, illetve általában van egy heti/havi díj, amiért cserébe ellátást kap. A neten a volounteerhq.com hirdeti magát úgy, mint a legbiztonságosabb és legolcsóbb önkénteseket szervező oldala, körülnézünk, mennyiért lehet náluk dolgozni.

Tengeri élővilág megóvása Madagaszkáron

A korallzátonyok között búvárkodva megfigyelni az ottani élővilágot, jelölőszerkezetekkel ellátni bizonyos példányokat – nem hangzik rosszul. A 4 hetes program 1040 dollár, +279 dollár regisztrációs díj, ami fedezi a szállást, az étkezést, a reptéri transzfert. Viszont nem jár érte ötcsillagos ellátás: a kunyhókban nincs áram, csak egy generátor, ami naponta két órát üzemel, a legközelebbi település pedig 30 perc sétára van, egyenletlen terepen. Ez így kicsit több mint 350 ezer forint, és erre még rájön a kiutazással kapcsolatos költségek(ami 2-300 ezer forint is lehet), plusz a „zsebpénz”.

Idee kattintva lehet többet megtudni a programról. 

Elefántok – Srí Lanka

A Wasgamuwa Nemzeti Park várja azokat az önkénteseket, akik nem riadnak meg Sri Lanka vad élővilágától – a projekt során nem csak elefántokkal, de a helyi egzotikumokkal is lehetősége van megismerkedni az önkéntesnek, különböző méréseket kell végeznie, rengeteget sétálnia, és még többet izzadnia. A négyhetes program 655 dollár, erre is jön 279 dollár regisztrációs díj, ez fedezi a lakhatási költségeket, viszont az utazást és a reptéri transzfert nem.

Ide kattintva lehet többet megtudni

Esőerdőmentés Peruban

Az igazán rettenthetetlen önkéntesek bevehetik magukat az amazóniai dzsungelbe, mely még ismeretlen fajokat és lélegzetelállító tájakat rejteget. Négy hétért cserébe 795 dollárt és 279 dollár regisztrációs díjat  kell fizetni, ezért jár a szállás és az étkezés (ebédet ugyanakkor nem adnak.) Itt az angol mellett főként spanyol nyelvtudásra lesz szükség.

Ide kell kattintani a jelentkezéshez és még több infóhoz

Oktatás Afrikában

Kenya fővárosában, Nairobiban található a kontinens legnagyobb nyomornegyede – ide és a környék iskoláiba keresnek elszánt önkénteseket, akik tanítanák a helyi gyerekeket. Nem kell okleveles tanárnak lenni, de folyékony angoltudás és persze az oktatott tantárgy (ami lehet az angoltól kezdve a földrajzon át a testnevelésig bármi) alapos ismerete szükséges. Egy hónap 570 dollár (plusz a 279 dollár regisztrációs díj) és a Mombassa-projekt esetén további 100 dolláros plusz költséggel kell számolni, de ezért cserébe teljes ellátást adnak.

Érdekel? Erre van még több tudnivaló.

FONTOS! 
Mielőtt külföldre utaznál, MINDIG tájékozódj arról, hogy biztonságos-e a fogadó országba lépned. Vedd fel a kapcsolatot olyanokkal, akik már dolgoztak a küldő szervezettel! Köss utasbiztosítást, ha kell, vedd fel a kapcsolatot a helyi magyar képviselettel! Tájékozódj a beutazáshoz szükséges dokumentumokról, és persze nehogy lelépj úgy, hogy senkinek sem szólsz róla. 

Magyarországon önkénteskednél? Akkor jó hírünk van: itt az onkentes.gov.hu weboldal, ahol folyamatosan keresik az önkénteseket. Kutyasétáltatástól az idősekkel való közös időtöltésig mindenféle aktivitás közül lehet választani, a lista pedig mindig frissül.