Educatio2017: nagyon rápörögtek az önkéntességre

17/01/20 péntek
ujnemzedek.hu
„Jönnek, játszanak, bevállalnának néhány melót” – meséli szűkszavúan a helyszínen tartózkodó egyik munkatársunk.

Az Új Nemzedék Központ nem először van kint saját standdal az Educatio kiállításon. Most külön lounge színpaddal is készültünk, ahol egész nap érdekes beszélgetésekkel várunk szombatig, a kiállítás végéig.

A standunknál a fő téma idén az önkéntesség, és elég jó hír, hogy egyre többen kezdenének bele ilyen tevékenységekbe, de az látható, hogy egyelőre nagyon kevés információval rendelkeznek. Szerencsére tudunk nekik is segíteni, hiszen a helyszínen lévő kollégáink remekül felkészültek abból, hogyan is érdemes elindulni, ha valaki belevágna.

Gyere világ, hamm bekaplak

„Persze legszívesebben mindenki azonnal indulna, de általában azt tanácsoljuk, hogy alaposan járjanak utána, hogy egy-egy önkéntes meló mivel jár, főleg, ha külföldi lehetőségekről van szó. Szerencsére tudunk nekik olyan online felületeket is mutatni, ahol azonnal meg tudja nézni a kulcsinfókat, illetve minden megyeszékhelyen van egy-egy Közösségi Terünk, így bárki bármikor be tud ugrani, hogy segítséget kérjen a konkrét pályázatban.” – mondta el egyik koordinátorunk az Új Nemzedék standnál.

Itt mindig találsz önkéntes programokat: onkentes.gov.hu

Kiküldött tudósítónk szerint látszik, hogy a kötelező közösségi szolgálaton kívül is szívesen vállalnának önkéntes munkákat a fiatalok, csak tényleg nem tudják, hol keressék. Ráadásul rövid beszélgetés után kiderül, hogy a legtöbben látják azt is a dologban, hogy ez egy remek módja az értelmes szabadidő eltöltésének, hiszen ugyanúgy a haverokkal lehetnek együtt, ráadásul új embereket is megismernek. Akinek már van külföldi tanulmányutas tapasztalata, az meg is erősíti a többieket abban, hogy ez elképesztően menő dolog ráadásul „jobb helyeken” fel sem veszik már azt, aki korábban nem vállalt önkéntes munkát.