Az önkéntesség a munkakeresés során is a hasznodra válhat

17/01/05 csütörtök
ujnemzedek.hu
Itt az ideje, hogy komolyan vegyük az önkéntes munkát, hisz megeshet, hogy az így szerzett tapasztalatok vezetnek el minket egy teljes munkaidős álláshoz, vagy esetleg egy jobb pozícióhoz.

Az önkénteskedés nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatokat építsünk ki, tapasztalatot szerezzünk és nem mellesleg igazolható referenciát gyűjtsünk be. 

Glassdoor 6 pontban fogalmazta meg, hogyan tudod az önkéntesség alatt megszerzett tudásod úgy kamatoztatni, hogy fizetős, teljes munkaidős állást szerezz vele. 

1. Keress önkénteseket alkalmazó cégeket

Nem árt, ha olyan munkáltatókat keresel, akik már eddig is alkalmaztak önkénteseket a csapatukban. Non-profit cégek vagy önkéntességgel és jótékonysággal foglalkozó cégek erre a legideálisabbak. Ne csak a nagyokra összpontosíts, biztosan akad sok kis szervezet a környezetedben is, akik szívesen fogadnák a segítségedet. 

2. Teremts kapcsolatokat

Keress olyan cégeket, akik szakképzettek, rátermettek és hasznosíthatod náluk a tudásod. A megegyezés vagy az állásinterjú alkalmával érdemes jelezni a munkával kapcsolatos terveidet is. A cél az, hogy használd az eddigi tudásod de számos új ismeretre is tegyél szert. A munka során új feladatokat és problémákat fogsz megoldani, de ehhez szükséged van a támogató közegre, a munkatársak segítségére valamint a visszacsatolásra is. 


Forrás: stocksnap

3. Figyelj, tanulj, illeszkedj be!

Ha sikerül elcsípned egy ilyen munkát, első körben az a feladatod, hogy tanulj, amennyit csak lehet. Olvass a szervezetről, vegyél részt a megbeszéléseken, beszélgess a munkatársakkal és más önkéntesekkel is. Az így megtanult készségeket és infókat aztán te is be tudod építeni a saját készségtáradba. 

4. A végtelenbe és tovább

Ne csak azért dolgozz teljes erőbedobással, hogy lenyűgözd a főnököd! Keress lehetőségeket, hogy könnyebbé tedd mások munkáját. Ajánld fel, hogy segítesz befejezni egy-egy munkát még akkor is ha nem tartozik az önkéntes munkakörödbe. Azokat az embereket tisztelni fogják a munkatársak, akik túllépnek a kötelességen, átlépik a határaikat, keményen dolgoznak és bevállalnak néhány pluszt is a fejlődés és haladás érdekében. Emellett ismertté válsz a kollégáid, főnököd körében is. Ha megüresedne egy állás, az ilyen személy jó eséllyel gondolhat arra, hogy őt is számításba veszik.

5. A siker nyomában

Ha befejeződik egy önkéntes munkád, azt bátran tüntesd fel az önéletrajzodban is. Ez nem azt fogja mutatni, hogy valahol lógattad a lábad, hanem, hogy képezted magad addig is, míg nem találtál teljes munkaidős állást. Frissek és használhatók az ismereteid! 

6. Tartsd fent a megszerzett kapcsolataidat 

Még ha le is zárult egy önkéntes feladatod, akkor se szakítsd meg a kapcsolatot a volt munkatársakkal. Persze ne írj rájuk naponta, hogy találjanak  neked munkát, viszont ha tudsz, segíts nekik! Ha az egyik albérletet keres, küldj neki pár linket, ahol lehet, hogy boldogulna. Egy másik szeret olvasni? Ajánlj neki valami izgalmas olvasmányt. Az emberek emlékeznek azokra, akik rájuk is emlékeznek!