„Az elmúlt évek azt mutatják, hogy jó döntést hoztunk”

19/05/03 péntek
ujnemzedek.hu
TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatónőjével, Patakiné Slezák Ágnessel beszélgettünk az önkéntesség fontosságáról, illetve arról, hogyan válhatott az intézmény a tatabányai Alzheimer Café helyszínévé.

Mi motiválta, hogy támogassa a helyi Alzheimer Café létrejöttét?

Amikor Tatai Tamás megkeresett engem, hogy van egy ilyen kezdeményezése, és szeretné, hogy ha ebben az iskola partner lenne, először nagyon meglepődtem. Aztán végig gondoltam, hogy az iskola hogyan tudna segíteni abban, hogy az Alzheimer betegségről minél többen tudjanak. Végül  a tantestülettel közösen arra jutottunk, hogy együttműködünk, és az elmúlt évek azt mutatják, hogy jó döntést hoztunk.


Patakiné Slezák Ágnes,
a TSZC tagintézményének igazgatója

Miért tartják fontosnak az önkéntességet, és annak népszerűsítését?

Az önkéntesség nálunk régi hagyomány, hiszen ennek egyrészt van egy szociális érzékenyítő hatása, másrészt pedig egy lehetőség a fiataloknak arra, hogy segítsenek, akár az időseknek, akár a demenciában élőknek, akár másoknak. A diákjaink számára ráadásul azért is fontos, mert kiderült, hogy hogy vannak olyan gyerekek, akiknek a családjában még érintett is van. Ezek a diákok például éppen ezért különösen nagy figyelemmel hallgatták végig az ilyen témájú előadásokat, és igyekeztek a lehető legtöbb információt összegyűjteni, hogy akár otthon is tudjanak segíteni.

Mik a visszajelzések a diákok és a kollégák részéről? 

Kifejezetten élvezik az Alzheimer Café programját! A kollegák is maximálisan támogatják minden alkalommal a rendezvényt. A diákok és az oktatók is önként vállalkoznak arra, hogy itt legyenek egy rendezvényen, akár úgy, hogy kávét főznek, vagy felszolgálnak, akár úgy, hogy pogácsát sütnek, mert tudják, hogy a legkisebb segítség is nagyon sokat számít