A budakalászi Közösjég projekt nyerte 2017-ben az Új Nemzedék Díjat

17/12/12 kedd
ujnemzedek.hu
Gratulálunk!

December 12-én a Youth Hungary – Az Új Nemzedék konferencián immár második alkalommal adtuk át az Új Nemzedék Díjat, amit idén a budakalászi „Közösjég” projektje nyert. A kezdeményezés célja nem csupán egy 525 négyzetméteres műjégpálya építése volt, hanem egy mindenki számára elérhető, új közösségi tér létrehozása is. Ehhez számtalan önkéntes munkájára és széles körű társadalmi együttműködésre volt szükség.

A pálya két éve nonprofit alapon működik, amely újító kezdeményezésként tanulási és magatartási zavarral küzdő gyermekek számára fejlesztő célú korcsolyaoktatásokat szervez. A díj átvátele után Benyhe-Móri Krisztina, a Közösjég egyik önkéntese elmondta: "A csoportunkat a helyi 200 fős cserkészcsapat indította el - népszerűségére jellemző, hogy mára az egyik legtámogatottabb és leglátogatottabb program lett a Dunakanyar kapujában. A díj hatalmas segítség: környezeti fejlesztésként a jégpálya mellé telepített sátorra, a helyi hokicsapat támogatására, és korcsolyák beszerzésére szeretnénk majd fordítani." 

"A projekt létrehozásakor a célunk az volt, hogy egy olyan közösségi programot hozznk létre, ahol az emberek tartalmas időt tölthetnek el együtt, új kapcsolatok jöhetnek létre, és erősödhetnek a helyi közösségek. Úgy hiszem, ebben teljes a siker." 

 

November 3-án tettük közzé az Új Nemzedék Díj felhívását, amelyre olyan projektek jelölését vártuk, amelyekben a leginkább egyesül az innováció, az együttműködés és az önkéntesség hármasa. A beérkezett, közel 180 jelölésből szakmai zsűri választotta ki a 10 legjobbat.

A pályaművekre az ujnemzedek.hu-n lehetett szavazni, melynek eredményeként közel 3000 szavazattal a budakalászi kezdeményezés került ki győztesként. A díjazott egy különleges LitraConból készült díjat, valamint egy 1 millió forint értékű kommunikációs támogatást is nyert.

A Youth Hungary Konferencia témája a fiatalok megszólítása, bevonása, valamint a velük való hatékony kommunikáció. Jelenleg talán nem is lehetne ennél aktuálisabb témát találni, hiszen az Y és Z generáció jellemzőinek megismerése és megértése kulcsfontosságú kérdéssé vált az oktatás, a munkaerőpiac, valamint a demográfiai folyamatok aspektusaiból egyaránt.

A megnyitón Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: az emberi, egy időben történő kommunikáció azért is fontos, mert akkor figyelünk igazán a másikra. "A Magyar Ifjúságkutatás 2016 eredményei ezzel szemben azt mutatják, hogy a fiatalok 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, aminek megfelelően naponta több órát töltenek online - és ezen keresztül kommunikálnak. Ennek vannak előnyei, ám nyilvánvaló, hogy hátrányai is: a mai konferencia egyik fő feladata, hogy ezeket sorba vegyük, és megpróbáljunk rájuk válaszokat találni."

Az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár elmondta: "Az ifjúságpolitikán belül a legfontosabb dolgunk, hogy segítsük a gyerekkorból a fiatalkorba való átlépést, és úgy gondolom, rengeteget tettünk ezért: ilyen lépések a nyelvvizsga ingyenessé tétele, illetve a KRESZ-vizsga árának visszatérítése. Az Új Nemzedék Díj is egy ilyen lépés - azt kívánom, hogy minél több ilyen informális szervezet és csoport jöjjön létre, amely a fiatalokat érintő kérdésekre komoly és mérvadó válaszokat tud adni."

Dr. Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: jó érzés egy olyan úgy mellé állni, ami rendhagyó és egyedülálló. „A hangsúly itt a fiatalok megértésén van. Ám a mai nap nem a generációk közötti különbségekről szól, pont ellenkezőleg: a legfontosabb megnevezni a közös párbeszéd céljait. Ez a konferencia betekintést engedhet a fiatalok vágyaiba, jövőről alkotott képükről is - a mai esemény egy olyan eszmecsere helyszíne lehet, ahol túllépünk a megszokott kereteken. Egy közeg, amely nem csak elismeri az értéket, hanem értéket is teremt. Örömmel tölt el, hogy már második alkalommal adhatjuk át a díjat egy olyan kezdeményezésnek, amely az együttműködés, az innováció, és az önkéntesség területén komoly eredményeket ért el."