Volom András: mindenkinek kötelezővé tenném az országjárást

17/10/30 hétfő
balogh.zsombor
Volom András az első, aki az ENSZ-ben Magyarország képviselőjeként betölthette az ifjúsági küldött pozíciót. Feladatának első napjaiban még a terveiről faggattuk, most a tapasztalataira voltunk kíváncsiak - illetve arra, hogy ő maga mennyit változott.

Na, csak sikerült elérni telefonon, cseten már kergetjük egymást jó ideje. Hol vagy most?
-Kicsit sűrűek a napjaim, most épp Strasbourgban vagyok az Európa Tanácsban.

Épp milyen „minőségedben”?
-Most nem mint nemzeti ifjúsági küldött, hanem az Európa Tanács ifjúsági küldöttjeként.

Ifjúsági küldöttként, munkában (kép: Volom András - Facebook)

Egy éve beszélgettünk, akkor viszonylag frissen kinevezett ifjúsági nagykövet voltál. Megpróbáltad nekem elmagyarázni, mi a fenét kell csinálni ebben a pozícióban és elmondtad a terveidet. Akkor arra jutottunk, hogy a „mínusz egyedik lépcsőn álltok” Most, hogy letelt az egy éves megbízatás, hol állsz?
- Igen, arról beszéltünk akkor, hogy ez egy előkészítő időszak lesz, hiszen én még nem pályázaton lettem kiválasztva, hanem a partnerminisztériumok a terveim és ötleteim alapján felkértek, és az volt a cél, hogy elindítsuk ezt az egészet. Hogy hol állunk most? Azt tudom mondani, hogy a mínusz egyről eljutottunk a második lépcsőfokra.

Egy év alatt? Akkor az volt a cél, hogy létrejöjjön és olajozottan menjen az együttműködés a világ különböző nemzeti küldöttjei között.
-Igen, ez volt az egyik, a másik magának a magyar ifjúsági küldöttségnek a felépítése volt. Szerintem mindkettőben nagyon nagyot léptünk előre.

Gondolom ez sok-sok dologból áll össze, de ki tudnál emelni egyet, amire személyesen külön is büszke vagy?
-A kedvencem a szeptemberi országjárás volt. Minden magyar megyét bejártam, találkoztam fiatalokkal, civil szervezetekkel, városvezetéssel, hogy a fenntartható fejlődési célokról beszélgessünk. Próbáltuk motiválni őket, hogy igenis foglalkozni kell a klímaváltozással, fenntarthatósággal és megmutatni nekik, hogy ők is tudnak tenni érte – úgy érzem, sikerrel jártunk.

Csak ahogy elmesélted már abból is úgy tűnik, hogy ez elképesztően sok meló…
-Baromi magasra tettük a lécet – jóval többet dolgoztam ezzel a dologgal, mint ha egy full-time munkahelyem lett volna. Amikor nekivágtam, akkor azt terveztem, hogy 2017 februárjában még elmegyek az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Tanács ifjúsági fórumára, majd aztán visszatérek a tanulmányaimhoz Londonba. Ehhez képest az lett, hogy szeptemberben én még bőven országot jártam, London meg nem volt sehol. Pár hete adtam át az új magyar küldötteknek a stafétát.

Az új magyar küldöttek

Háromfordulós, nyílt pályázaton született döntés az új küldöttek személyéről, április közepére dőlt el a dolog. Rácz Zsófia és Szuda Ágnes lettek az új nagykövetek. Zsófi az utazó küldött, Ágnes pedig itthon dolgozik. Az ő mandátuma két évre szól, az első év után utazó küldött válik majd belőle. Tehát jövőre csak az itthoni pozícióra írnak majd ki pályázatot. Onnantól kezdve pedig junior-senior rendszerben működik majd a küldöttség.

Szuda Ágnes, Volom András és Rácz Zsófia

Melyik volt a legborzalmasabb napod?
-Igazán borzalmas nem volt. De márciusban egy időszak, amikor egy hétig naponta másfél órát tudtam csak aludni. Az húzós volt.

Gondoltál rá akkor, hogy abba kéne hagyni, ki kéne szállni?
-Nem, ilyen nem volt, akkor is tudtam, hogy ez egy baromi fontos, értékteremtő dolog, csak simán nagyon fáradt voltam.

A fenntartható fejlődés és a klímaváltozás témakörével foglalkoztál, mit sikerült elérni?
-Két fő téma volt. Az egyik a fenntartható fejlődési célok promózása, a másik pedig a fiatalok döntéshozatalba való bevonása. Azt gondolom mindkét témában sikerült jó dolgokat elérni, és ezek össze is fonódnak. A fenntartható fejlődési céloknál a legnagyobb eredmény az volt, hogy az országjárással sikerült az üzenetet Magyarország rengeteg “sarkába” elvinnem. Több Új Nemzedék Közösségi Térben is tartottam workshopot. Rengeteget halljuk, hogy a fiatalok, kiábrándultak és apatikusak, főleg, ha a közéleti témákról van szó…azt kell mondjam, hogy ez egyáltalán nem igaz! Ha az ember megfelelően prezentálja a témát és rájönnek arra, hogy nekik eszméletlenül nagy érdekük van abban, hogy például a klímaváltozást megelőzzünk, akkor beleállnak a dologba – és akkor már ott is vagyunk, hogy a döntéshozásban való részvételhez is több kedvük, motivációjuk van.

Workshop az Új Nemzedék Békéscsabai Közösségi Térben

De nem csak a környezeti témák fontosak, hanem mondjuk az is, hogy foglalkozzunk a robotok és a munka kérdéskörével, hiszen simán megtörténhet, hogy ma a suliban olyan szakmára hajtunk rá (vagy hajtanak minket), amelyet a jövőben nem emberek végeznek majd, vagy ahol teljesen más jellegű munkát kell az embereknek végeznie. Szerencsére mindenhol hamar beindult a közös gondolkodás. Nagyon jó élmény volt. Minden magyar fiatalnak kötelezővé tennék egy ilyen országjárást. Én annyit tanultam ebből az egészből… mindenhol más háttérrel rendelkező, más érdekek mellett gondolkodó fiatalok jelentek meg… mindenkinek időt kéne szánni arra, hogy megismerkedjen velük.

Hogyan tovább?
-A fenntartható fejlődéses vonalat elkezdtem tovább vinni egy visegrádi négyes együttműködés irányába.  Éppen egy olyan fórumot, akcióplatformot szervezek jövő tavaszra, amelyben a V4-es országok a célok teljesítésében együtt tudnak működni. Ez intergenerációs dolog lesz, tehát összehozzuk a fiatal vezetőket a döntéshozókkal, mind a civil, az üzleti és a politikai szektorban.  Egy másik nagy téma, amivel foglalkozom az a nemek egyenlősége. Az ENSZ-nek van egy HeForShe nevű kezdeményezése, aminek a magyarországi újraindításával foglalkozom. Alapvetően arról szól, hogy tegyük aktívvá a férfiakat a férfi-nő partnerség megerősítésében, vegyük észre azt, hogy az élet minden területén, kezdve a családdal, a munkán át, a vezetésig jól járunk azzal, ha jelen van mindkét nem kiegyensúlyozott arányban, korrekt feladatmegosztásban.

Ha jól emlékszem van még egy feladatod, hiszen mentorálnod kell a két új ifjúsági küldöttet. Az természetes, hogy átadod a megszerzett kapcsolatokat, szakmai tapasztalatokat, de tudsz emellé valami igazán praktikus tanácsot is adni?
-Rengeteget beszélgetünk, technikai kérdéseket tesznek fel, tanácsot kérnek…

Bocs, hogy félbeszakítalak, inkább személyes tanácsra, praktikára gondolok…
-Jaaaa, akkor íme egy random példa: Zsófinak mondtam, hogy amikor Bogyay Katalin magyar ENSZ nagykövettel találkozik, akkor vegyen fel szemüveget. Először nem értette, hogy miért. Amikor találkoztak rájött: úgy néztek ki, mint egymás tükörképei. Ez egy apró kis trükk, de figyeld meg, hogy egymást nem ismerő emberek között első pillanatban szimpátiát kelt – és valóban, megvolt egyből az összhang. Le is fotóztam őket. Itt van a kép:

Egy éve megkérdeztem tőled, hogy nem félsz-e attól, hogy beszippant ez az öltönyös, kissé szürke politikai világ. Akkor határozottan kijelentetted, hogy nem. És most?
-Most már van az öltönyhöz vadludas zoknim, flamingós nyakkendőm és egyre több a vicces cuccom.