Tuti lépések, hogy megtaláld az első munkahelyed

18/11/21 szerda
ujnemzedek.hu
Kis rendszerezés, kis odafigyelés - és máris jobb esélyekkel indulsz, mint a többiek.

A Glassdoor a világ legnagyobb álláskereső portálja, a Glassdoor blogon pedig rendszeresen publikálnak az álláskeresőknek nagyon hasznos anyagokat. Ezúttal a pályakezdő fiataloknak, a friss diplomásoknak írtak egy 5 lépésből álló tippcsokrot, ami segíthet az álláskeresésben.

Bekerülni az álláspiacra olyan érzés elsőre, mintha egy nagyon mély medencébe löknének, mentőöv nélkül. De ez csak átmeneti állapot, hamar le lehet küzdeni ezt a félelmet, ha megtanulsz felkészülni az interjúkra, motivációs levelet írni stb. Ezúttal az álláskeresésben segítünk.

1. Csinálj egy könyvjelzőmappát az álláskereső oldalakból

Az álláskereső portálok, mint a Profession vagy éppen a Glassdoor segítenek olyan állásokat találni, ami leginkább a te képességeidhez, végzettségedhez, tapasztalatodhoz illik. Keress rá álmaid cégeire (bátran!), és tedd be azokat is. A karrier fül alá mindig megéri belesni.

Ha jártál egyetemre, akkor keresd fel egykori egyetemed weboldalát is, ugyanis gyakran csinálnak állásbörzéket, szakmai gyakorlatokat, ahol jó álláslehetőségeket találhatsz. Ráadásul itt célzottan a te sulid végzettjeit keresik, szóval egyből előnyből indulsz.


Rawpixel/Unsplash

A Facebookon is érdemes olyan oldalakat vagy csoportokat gyűjteni, amik a te szakmádba passzolnak, és állásokat hirdetnek rajta. Ebből a négy kategóriából már egy jó csomag gyűlik össze, könnyebb keresgélni.

2. Készítsd elő a jelentkezéshez szükséges dolgokat

Írd össze a jelentkezési határidőket, nehogy kicsússz az időből. Jobb, ha van egy ütemterved, nehogy elfelejts egy interjút vagy többet összeszervezz.

Készítsd el előre az önéletrajzod és a motivációs leveled, illetve nézesd át olyan emberekkel, akikben megbízol, hogy mire el kell küldeni, hibátlanul készen álljon.

A motivációs levélre szánj időt! Hagyj rá pár napot, míg ismerőseid átnézik és véleményezik, illetve figyelj oda, nehogy elkövesd a szokásos hibát: hogy teleírod maszlaggal.

3. Gyakorolj az interjúkra

Keress az ismerőseid közül valakit, aki interjúztatott már életében. Beszéljétek meg, milyen jellegű munkára jelentkeztél, és játsszátok el párszor az interjút. Így amikor élesben megy majd, sokkal kevésbé fogsz izgulni. Hogy a kérdésekre se legyen gondod, itt a 10 leggyakrabban feltett interjúkérdés, összeszedtük.

Írd le a legfontosabb válaszokat, például azt, hogy "miért passzolsz a munkakörhöz", "miért éppen azt a céget választottad", és "hogy képzeled el magad 5 év múlva". A leírás sokat segít a memorizálásban.


Fotó: Tim Gouw, Unsplash

Ne felejtsd el felkeresni az interjúztató személyt, ha ő nem keresne. Ha elutasítottak és nem te kaptad meg az állást, ne hagyd annyiban. Legalább tudd meg, miért nem te voltál a befutó, hogy a következő lehetőségnél kijavíthasd.

4. Légy határozott

Ne felejts el időt kérni a döntésedhez, ha ajánlatot kapnál valahonnan, illetve mindig tudd meg, hogy mikorra várnak választ legkésőbb.

A döntésed több szempont alapján mérlegeld! Vedd számításba a fizetést, a céges kultúrát, az elhelyezkedést, az előre lépési lehetőségeket, a kilátásokat, a kollégákat.

Ha szükséges, udvariasan utasítsd vissza az ajánlatot.

5. Légy tisztában az értékeiddel!

Ne aggódj, ha a pénzről kell tárgyalni. Nem tűnsz tőle kapzsinak vagy pénzcentrikusnak, ha ismered az értékeidet, a helyén kezeled magad és udvariasan tárgyalsz.

Mivel az interjú előtt már tájékozódtál a cégről és az ott várható fizetésekről, nagyjából tudod, hogy milyen fizetéssel számolhatsz. Ez nagy előny, használd ki!

Érdeklődj a cégnél a továbblépési lehetőségekről, a fejlődési ívről, amivel ők számolnak veled kapcsolatban és azzal, hogy ők hogy képzelnek el téged 1-2 év múlva.

Kiemelt kép: Martin Gommel, Flickr