talon - Pletyka Rt.: 9,5 millió dolláros árbevétellel szakított nagyot egy különös cég

18/09/28 péntek
ujnemzedek.hu
Meghallgathatod, mi mondanak rólad a hátad mögött a kollégáid.

https://hvg.hu/enesacegem/20180924_Munkahelyi_pletykakkal_epitett_95_mil...

Az e-mail marketing szoftver fejlesztésével foglalkozó cégnél kötelezővé tették azt, amit másutt inkább tiltanak: a vállalat több, mint 30 munkatársa minden héten összejön, és a körből "kitett" kollégáról pletykálnak úgy, mintha az ott sem lenne. Úgy fest, eredményesen: a ConvertKit három év alatt 4270 százalékos növekedést ért el, és tavaly 9,5 millió dolláros árbevétele lett - tudósít az Inc.

VÉLETLEN? Aligha!

Nathan Berry, a cégtulaj ezt arra hivatkozva lépte meg, hogy szerinte inspiráló, ha nem kell attól félni, hogy miket terjesztenek rólunk a hátunk mögött a kollégák. A legviccesebb, hogy a többen totál meglepődnek a szessönök után, mondván, ők sokkal rosszabbra számítottak. 

Yada Yada, Board, Insignificance, Conventional Wisdom

"A kollégáknak 10 perc áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy kibeszéljék a másikat, ám hozzátartozik, hogy utána 5 percig ő is kérdéseket tehet fel az egésszel kapcsolatban" - mondta el Barry. - Ezzel a cél az, hogy kialakítsuk a direkt visszajelzés kultúráját, amibe beletartozik az is, hogy bárki utánanézhet az alkalmazottak (név nélküli) bérjegyzékének, illetve naprakész lehet a cég anyagi helyzetével kapcsolatban."

Az eredmények alapján ez valóban megnyugtató - a nyilatkozó munkatársak szerint a dolog csak elsőre ijesztő, ám később rengeteg energiát spórolnak meg azzal, hogy felhagynak a parázással. Barry blogot is indított arról, hogy zajlott le az egész folyamat, és van is miről írnia: a cég az adatok szerint a 72. leggyorsabban gyarapodó vállalat az USA-ban, a tulaj pedig bekerült a 30 legsikeresebb 30 év alatt vállalkozó közé.

Ha a pletykáról van szó, általában a nőkre asszociálnak az emberek, vagy nem is gondolnak bele, hogy melyik nem a pletykásabb. Egy kanadai kutatás során azonban éppen ezt vizsgálták. Az Ottawai Egyetem kutatói 290, 17 és 30 év közötti egyetemi hallgatót kérdeztek többek között arról, konkurenciát látnak-e azonos nemű társaikban, véleményük szerint helyes-e kibeszélni másokat a hátuk mögött, illetve milyen gyakran pletykálnak. A kutatást az Evolutionary Psychological Science szaklapban publikálták - mi itt írtunk róla.