Talán sosem volt még ennyire minimális a félelem az elbocsátástól Magyarországon

18/04/25 szerda
ujnemzedek.hu
Nem véletlenül: rekordmértékű a munkaerőhiány a vállalkozások szerint. 

Áprilisban a februári történelmi csúcsnál kissé alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe, az üzleti várakozások hibahatáron belül romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. A foglalkoztatási hajlandóság minden ágazatban erősödött, leginkább a kereskedelemben, legkevésbé a szolgáltató cégek körében. 

A növekedés fő akadálya továbbra is a munkaerőhiány, az építőiparban a cégek fele, az iparban és a szolgáltató szférában egyharmada jelezte ezt a problémát. Ezzel párhuzamosan a lakosság munkanélküliségtől való félelme még soha nem volt olyan alacsony, mint most áprilisban.
    
Az áremelési szándék az építőipar kivételével minden ágazatban gyengült, és jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipari szféra szereplői és a lakosság körében romlott, a többi ágazatban kissé javult.


Fotó: Sherman Yang, Unsplash

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisban immár ötödik hónapja emelkedett, de 2002 őszi csúcsától még kissé elmaradt. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét kissé jobbnak vélte, mint márciusban, ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé rosszabbnak látja.

Az építőipari és főleg a szolgáltatói szektor várakozásai ugyanakkor kedvezőbbek lettek, az ipari és kereskedelmi bizalmi index viszont csökkent. A szolgáltatói bizalmi index történelmi csúcsra ért.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. - az EU módszertanának megfelelően - konjunktúra-indexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltató szektor, illetve a lakosság várakozásait veszi figyelembe. A GKI konjunktúraindex a lakossági bizalmi index és az üzleti bizalmi index súlyozott átlaga.