Szexista, hazudozó, szociopata - a munkahelyi zaklatók fő típusai

17/11/10 péntek
ujnemzedek.hu
A munkahelyi szívatás is lehet olyan brutális, mint az iskolai, a különbség annyi, hogy a munkahelyeken már nem csak azok szemétkednek a másikkal, akik valamiért nem tudták abbahagyni ezt a tevékenységüket óvoda óta, hanem azok is, akiket akkor szívattak, és most bosszút akarnak állni a világon.  

Pszichológiai szempontból nehéz elemezni azt a helyzetet, amikor valaki csak úgy elkezdi szívatni a másikat, legyen szó akár iskoláról, akár munkahelyi környezetről, hiszen ilyenkor általában maga a szívató is sérült lelkileg a korábbi megpróbáltatásai miatt. Gyakran az otthoni környezetben szerzik a sebeket, és ezt mások bántásával próbálják feldolgozni.

A munkahelyi zaklatásnak több szintje van:

A (szerinte) humorosan szemétkedő

Azt hiszi, hogy ha viccesen próbálja meg piszkálni a másikat, úgy kevésbé feltűnő a mocskoskodás. A poénkodásnak nem a fájdalom enyhítése a célja, inkább egy védővonalat épít magának, hogy tudja mondani: „ne már, én csak vicceltem!” Általában egy-két ember nevet a hülyeségein, a többiek nem tartják viccesnek, de általában senki nem tesz semmit az áldozat védelme érdekében.

A szexista

Nem csak a kiszemelt áldozat háta mögött elemzi annak idomait, hanem akár szemtől szembe is beszól neki. Lehet, hogy eleinte csak olyannal kezdi, hogy de „csinos vagy ma” (ami nem zaklatás), aztán egy részeg céges bulin már jön a direkt, perverz beszólás mások előtt, és a nyilvános megalázás. Eleinte könnyen talál társakat a szaftos témák kibeszéléséhez, de amikor bedurvul, a többiek elfordulnak tőle, lenézik.

A törtető hazudozó

Nem csak a szívatás élvezete hajtja, úgy gondolja, azzal, hogy másokat megpróbál besározni, előrébb tud jutni a munkahelyén. Történeteket talál ki annak érdekében, hogy másokat lehúzzon, és önmagát fényezze. Általában csak az elején hiszel neki, aztán ha kiismered, már látod, hogy többé nem bízhatsz benne.

A szociopata hazudozó

Annyi hazugságot terjeszt, hogy már mindenki tudja róla, hogy hazudik, de ő még mindig azt hiszi, kezében tartja a dolgokat. Irányításmániás, még akkor is meg akarja mondani, hogy mit hogyan csináljanak a munkatársai, ha azok jobban értenek egy adott területhez, mint ő. Nem csak a munkahelyi témákban kreál történeteket, de a munkatársai magánéletéről is vannak képzelgései, amiket aztán igyekszik szétkürtölni. Nem szakértelmével próbál előrébb jutni, hanem a mesevilággal, amiben vannak az általa jónak és az általa gonosznak lefestett karakterek, ebben természetesen ő a főhős. Gyorsan lebuknak, egy idő után senki sem hiszi el a kitalált történeteiket, de általában találnak új embereket, akiknek alázhatja a többieket. Aztán ők is elfordulnak tőle.

Ezek a zaklatók a munkahelyi környezet legkárosabb elemei. Nem csak a munkatársaknak okoznak kellemetlenséget, de szervezeti szinten is hátráltatják a hatékony működést és fejlődést. A cégnek nagy a felelőssége ezekben a helyzetekben, hiszen a saját szórakoztatásuk céljából szemétkedő zaklatók hosszú távon ellehetetlenítik a munkavégzést, mindent megmérgeznek maguk körül.

Egy korábbi iskolai bullying ellenes kampány videója, amely zseniális. Ráadásul megjelenik benne, hogy a gyermekkori szenvedések elszenvedői később maguk is zaklatokká vállhatnak.