Szárnyas Fejvadász kimaxolva – hamarosan indulhat a Facebook álláskeresője

16/11/09 szerda
ujnemzedek.hu
Ha elindul, az eddigieknél sokkal egyszerűbben, gyorsabban találhatsz neked tetsző álláshirdetést, sőt a barátaid is ajánlhatnak téged Facebookon a különböző melókra.

Már megszokhattuk, hogy a Facebook nagy kedvvel másolja le a tőle függetlenül sikeressé vált online szolgáltatásokat, amelyek aztán vagy lehúzzák a rólót, vagy csökkentett üzemmódban futnak tovább. Most a LinkedIn következik. A Techcrunch bukkant rá a tesztverzóban futó Facebook Jobs-ra, amely a jövő legnépszerűbb álláskereső felületévé válhat, ha Zuckerbergék teljes erőből elkezdik nyomni. A ma már a Microsofthoz tartozó LinkedIn azért is lehetett eddig sikeres, mert a Facebook nem piszkált bele a saját modelljébe, nem akarták, hogy a magán és a szakmai élet keveredjen az oldalon.

Most azonban egy új megoldással kísérleteznek: a céges oldalakon megjeleníthető lesz a Jobs, vagyis munkahelyek opció is, és a meghirdetett állásokra fizetett hirdetés is kérhető, ez pedig a Facebook legnagyobb erőssége. Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél sokkal egyszerűbben, gyorsabban találhatsz neked tetsző álláshirdetést, sőt a barátaid is ajánlhatnak téged Facebookon a különböző melókra. Persze az, hogy felvesznek vagy nem, már nem a Facebookon múlik.

 

 

A baráti ajánlásokból, érétkelésekből a Facebook gyorsan le tudja szűrni, hogy adott felhasználó miben jártas, aztán utána releváns hirdetéseket tud feldobni neki. Tehát egy webfejelsztői melót csak azok látnának, akik megfelelő számú ajánlást és dícséretet kaptak ezen a területen. 

A Jobs lehetővé teszi a cégek számára, hogy egy űrlap kitöltésével teljes értékű álláshirdetést adjanak fel minden fontos részlet megadásával, majd a felhasználók erre jelentkezve küldhetik el jelentkezésüket az állásra. A jelentkezésnél a legtöbb mezőt ki is tölti előre a Facebook a felhasználó saját profilján található adatokkal. Ha ez valóban beindul, a LinkedInnek valószínűleg hamarosan meggyengül a piaci helyzete, kérdés, hogy erre mit lép a Microsoft.

Ez azonban valószínűleg nem nagyon érdekli majd azokat, akik az "egyik legnépszerűbb közösségi oldalon" keresztül találják meg álmaik munkáját.