Srácok: építsetek robotot – aztán jöhet a repülő autó

16/10/26 szerda
ujnemzedek.hu
4 kereke van, 6 méter hosszú, 2,5 méter széles, illetve, ha olyan kedve van, 8,4 méter szárnyfesztávolsággal rendelkezik – mi az?

Nem, nem egy lendkerekes, bitang nagy sirályról beszélünk - ez egy repülő autó. Aeromobil névre hallgat, megálmodójának a neve: Stefan Klein

Mint ahogy arról az Aeromobil cég kommunikációs vezetője, Stefan Vadocz október 24-én, a Szlovák Intézetben tartott előadása után az ujnemzedek.hu-nak elmondta: a Klein család nagyjából összes tagja pilóta, így a kis Stefan is eleve be volt oltva a földönjárás ellen - mindenféle pálcikaemberek meg házikók helyett nyilván eleve repcsikkel firkálta tele a matekfüzetét, bár ez csak a mi fantáziánk. Ami viszont biztos, hogy elkezdett agyalni azon, miképp lehetne összehozni az autót a repülővel (megkérdeztük, és nem, a Vissza a jövőbének ez esetben nincs köze a dologhoz) – a két évtizedes, rengeteg mérnökkel való közös agyalásnak lett az eredménye az Aeromobil.

- Az Aeromobilt, amelyet 2015-ben az év újítása címmel ajándékozott meg a Popular Science magazin, egy 12 fős mérnökcsapat hozta végül működőképes formába. – mondta el Vadocz. – A prototípus 1000 kilométeres távolságra képes, belső égésű autómotor hajtja, vagyis klasszikus ólommentes benzinnel működik. Alapvetően a kétdimenziós személyszállítás 3 dimenzióba való emelése, a városok közti közlekedés megreformálása a célunk vele – pont ezért törekedtünk arra, hogy a felszállási táv minél kisebb legyen, és hogy a repülő autó mind a két funkciót tökéletesen lássa el: vagyis mind autóként, mind kisrepülőként jól működjön.

Nos, a dolog sikerült: a prototípus (már 3.0-ás verzió) a földön 160-, levegőben 200 km/órás sebességre képes. A dolog messze nem akkora sci-fi, mint elsőre gondolnánk – mert végül is gondolj bele, mennyire jó lenne megspórolni a repülőtérre vezető utat dugó és járműcserék nélkül, egy az egyben hopponálva a célállomásig. És ami még a pláne: az Aeromobil csapata egyetemekkel– egyelőre három ilyen van: a Brnoi (Masarykova univerzita), a Zsolnai (University of Žilina), illetve a Pozsonyi (Slovak University of Technology in Bratislava) – is együttműködik a siker érdekében – itt pedig a hallgatók is (így vagy úgy, de) részt vehetnek a melóban.

És hogy mi kell ahhoz, hogy az ember összerakjon egy repülő autót, vagy nekiálljon megvalósítani a legvadabb ötleteit?

Vadocz úr szerint mindenekelőtt lelkesedés és kitartás.

„A fiatalkori kísérletezésben az a jó, hogy az ember simán hibázhat, a hibáiból tanulva pedig tovább léphet egy következő szintre. Nyugaton már jól bejáratott dolog a mindenféle robotépítésre, programozásra való buzdítás. A technológiai lehetőségek manapság óriásiak – a drónok, a mindenféle egyszerűbb appok komoly lehetőségeket biztosítanak a kísérletezgetésekre. Ha a srácok ebben a korban próbálkoznak ilyesmivel, jó eséllyel megtalálják azt a szegmenset, azokat a lehetőségeket, amelyben később aztán óriási dolgokat alkothatnak majd. Szóval próbálkozni ér, a sikertelenség pedig ne szegje senki kedvét!”

 

A beszélgetésre a Szlovák Intézetben került sor, ahol egy rakat érdekes program várja az érdeklődőket. Érdemes lecsekkolni a Facebook-oldalukat, hátha találsz kedvedre valót!