Sokat melózol? Akkor már ne is igyál, így is részeg lehetsz

18/09/03 hétfő
ujnemzedek.hu
Rosszul mondjuk: EGYÁLTALÁN ne igyál. Viszont a folyamatos meló ugyanazokat a tüneteket okozhatja.

A magyar munkavállalók 82%-a szereti a munkáját és a munkahelyét, és 74%-uk egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúly megfelelő - ez derül ki az Epson új, kkv-k körében végzett felméréséből. Mindez annak ellenére van így, hogy többségüknek (68%) hetente átlagosan 7 túlórája van, amelynek 41%-a kifizetetlen.

A munkavállalók majdnem fele (46%-a) beismeri, hogy „a munkaórák mennyisége nem elegendő a szükséges feladatok elvégzéséhez”. Ráadásul 43 százalékuk szerint a munkával járó egyéb kötelezettségek, például részvétel a megbeszéléseken, a jelentések készítése vagy az adminisztráció, a tényleges munkavégzés útjában áll. Emellett a kutatások arra is rávilágítanak, hogy az alkalmazottak a legjobb teljesítményre a túlórák ideje alatt képesek, ekkor olvassák el az olvasatlan e-mailjeiket (42%), nézik át befejezett vagy majdani feladataikat (43%) és mélyednek bele a szakcikkekbe készségeik fejlesztése érdekében (31%).

A túlóra viszont van, amikor tök gáz

Nem, helyesbítünk: a túlóra SOSEM jó, de vannak olyan részei, amelyek szebbé tehetik. Például a túlórapénz. Bár jellemzően mindannyian túlórázunk, extra pénzért még többet is vállalnánk – derül ki a Randstad Award kutatásából. A magyar munkavállalók közül egyedül a menedzsereknél elégedett a többség az időbeosztásával és a jövedelmével, őket még a jövedelem-kiegészítés vagy az előrelépési lehetőség sem bírná több munkára.


Pixabay

A Randstad Award felmérése szerint a magyar férfiak 61 százaléka dolgozik heti 40 óránál többet, míg a nőknek közel fele túlórázik. Főként a gyártásban foglalkoztatottak, illetve a vezetők hajszolják magukat, ők átlagosan heti 45 órát töltenek munkával.

Annak ellenére, hogy a ledolgozott órák száma jellemzően jóval túlszárnyalja a munkaszerződésben foglaltakat, a kutatásban részt vevők fele extra pénzért hajlandó lenne még több túlórát vállalni. 

Na de hogy jön ide a részegség?!

Oké, oké, a cím nem csupán a kattintásvadászat miatt lett olyan, amilyen: egy amerikai tanulmány arról számol be, hogy 61 százalékkal nagyobb eséllyel éri üzemi baleset a túlórázókat azoknál, akik inkább beérik a nyolcórázással. Sőt: a másnap hajnalig tartó munka után az érzékszerveink pont úgy vernek át, mintha mondjuk meginnánk néhány pohár sört (azért ne próbáld ki egyiket sem). Hosszabb távon pedig bizonyítottan romlik a túlórázók egészsége és közérzete, és végső soron a termelékenységük is.

Mit cipel magával egy alkoholista családból származó gyerek? Mik a szülők alkoholfogyasztási szokásainak a következményei? És akinek ittak a szülei, abból is alkoholista lesz? Tehet egyáltalán valamit az ilyen helyzetben létező fiatal? Az Anonim Alkoholisták egyik tagjával beszélgettünk – az ő történetében talán te is magadra ismerhetsz. És ha ez megtörténik, ne habozz segítséget kérni!