Sokat akarsz keresni? Menj informatikusnak!

18/03/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
Több mint egymillió forintos bérhatár. Még egyszer: EGYMILLIÓ FORINTOS BÉRHATÁR.

Ugyan egyesek szerint a programozást sokkal nehezebb tanulni manapság, mint a hőskorban, és rengeteg informatikus váltana nagyjából MOST, de tény ami tény: rengeteg programozóra és számítástechnikai szakemberre lenne szükségünk. Pláne csajokra - kevesen tudják, de baromi sok nő tett baromi sokat a manapság isiert bitrendszerekért - és nyilván lesznek melók, amelyek keresettebbek lesznek az IT-snál, mégis tény:

több mint bruttó 1,5 millió forintos havi fizetést is megkaphatnak az adatmesterek.

A hwsw.hu cikkében a 2018-as Hays Salary Guide számszerű adataiból közöl: a programozói béreket a fent felsorolt munkaerőpiaci tapasztalati kérdések mellett természetesen a technológiával kapcsolatos hozzáértés is befolyásolja. A dinamikus informatikai fejlődésnek köszönthetően új területek és ezáltal egyre több újfajta nyitott állás jelenik meg hazánkban például az adattudományi téren és IoT fejlesztések kapcsán. Ezeken a "még gyerekcipőben járó területeken" magasabb fizetési sávokra lehet számítani, mivel a szakemberek száma egyelőre alacsony a szűk szegmensekben.

hays_fejlesztes_1

Bruttó, forintalapú havi bérek

A juniorok bére minden esetben bruttó 400-450 ezer forinttól kezdődik a fejlesztői területeken, ami növekedésnek számít az egy és két évvel ezelőtti minimum bruttó 360 ezres fizetéshez képest. Az adattudomány fontosságát és ugrásszerű növekedését jól mutatja, hogy az ezzel foglalkozó munkakörökben inkább már bruttó 550 ezer forinttól indul a tárgyalási alap, és akár a 650 ezer forintos kezdőbért is elérheti egy ügyesen tárgyaló és széles elméleti ismeretekkel rendelkező junior adatkutató.

Bármely esetben igaz, hogy a pályakezdők például külföldi tapasztalattal, korábbi startupos próbálkozással vagy otthoni projektekkel tornázhatják feljebb a kezdőbérüket. A néhány éves tapasztalattal rendelkező adattudósok és a frontend fejlesztők pedig akár már a bruttó egymillió forintos fizetési határt is megugorhatják, de 800 ezer forint feletti fizetés minden más fejlesztőnél is jellemző ebben a szakaszban - írja a hwsw.hu.

A sok éves tapasztalattal rendelkező fejlesztők közül jellemzően pedig már mindenki elérheti

a több mint egymillió forintos bérhatárt

(C/C++, .NET és mobil maximum bruttó 1 millió, Java 1,1 millió, frontend 1,3 millió) - kivéve az automatizált tesztelőket (bruttó 900 ezer), annak ellenére, hogy a szakma egyre keresettebb. A vezetőfejlesztők és az architektek közt pedig már teljesen elvárt a bruttó egymillió forint feletti fizetés.

Sőt, az adattudósok akár már az 1,6 millió forintos fizetést is elérhetik, ami egyébként a legmagasabb bér a fejlesztői területen az útmutató szerint, és bőven túllépi a tavaly még 1,2 millió forintos maximális bérlehetőséget. Ezt a mobilfejlesztéssel foglalkozó vezetőfejlesztő fizetése követi 1,5 millió forinttal, majd a frontend és Java vezetőfejlesztő következik 1,4 millió forinttal. Leginkább a .NET, a C/C++ vezetőfejlesztők maradnak le a ranglistáról 1,3 millióval, a sort viszont az automatizált tesztelők vezetői zárják maximum bruttó 1,2 millió forintos fizetéssel, ami egyébként a korábbi fizetési lehetőségeikhez képest azért 2-3 százezres ugrásnak számít.

Ezek meg itt az infrastruktúra mérnökök bérei:

Jól látható, hogy a területén a fizetési lehetőségek nagyrészt kiegyensúlyozottak, főleg a minimum fizetések tekintetében a junioroktól a tapasztalt mérnökökig. Egy árnyalatnyival marad le a hálózati mérnökök bére minden fázisban a terület többi munkaköréhez képest, a junior bruttó 350 ezres kezdőfizetéstől, a 650-750 ezres senior fizetésen át a csoportvezető hálózatmérnökök bére 850 ezer forintig ugorhat. Ez egyébként a tavaly közölt Salary Guide adatokhoz képest jelentős visszaesésnek számít, mivel korábban a senior hálózatmérnökök ajánlott bére 1,1 millió forint is lehetett.

További infók elérhetőek ITT.