Sikerrel zárult az országos diákmunka konferencia

18/04/26 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. (ÚNK) az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 „Komplex Ifjúsági Fejlesztések – Új Nemzedék Újratöltve” kiemelt európai uniós projekt keretében április 24-én Országos Diákmunka Konferencia címmel konferenciasorozatot indított, amelynek célja, hogy a diákmunka, jelenéről és jövőjéről kezdeményezzen párbeszédet.

„Az „Új Nemzedék Újratöltve” projekt egyik fő célja a fiatalok tudatos, felelős munkavállalóvá válása első lépéseinek támogatása” – hangsúlyozta Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ ifjúsági és hálózati igazgatója nyitóbeszédében. A konferenciasorozatnak kiemelt szerepe van ebben, hiszen a diákmunkapiac keresleti és kínálati oldalának képviselőit egy széleskörű szakmai egyeztetésre invitálja, hogy az ezáltal létrehozott platformon közös célokat fogalmazzanak meg, és tervszerű együttműködés szülessen a döntéshozók, az iskolaszövetkezetek, valamint a diákmunkát vállaló fiatalok között.

A konferenciasorozat már az első állomásán sikeres volt, hiszen valódi párbeszédet indított a diákmunka világában érintett különböző szereplők között. A „Hol tartunk most, milyen irányba megyünk tovább?” című beszélgetésen részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, dr. Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében, dr. Simon Balázs, a DiákÉsz főtitkára, aki Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségét képviselte, valamint dr. Bak Klára az ELTE oktatója.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a diákmunkát a kormánynak továbbra is támogatnia és fejlesztenie kell, ehhez pedig szükség van a folyamatos párbeszédre az ágazat szereplői között. Simon Attila a kormányzat munkaerőpiaci területe részéről kiemelte, hogy a kormánynak szüksége van a visszacsatolásra és a kritikákra a diákmunkával kapcsolatos jogalkotást illetően, ezért is tartja jó kezdeményezésnek a konferencia által teremtett platform létrejöttét.

Dr. Illés Boglárka a gazdasági sikeresség mellett a diákmunka egyéb, a fiatalok számára hasznos velejáróira hívta fel a figyelmet: „Fontos szerepe van a diákmunkának egy fiatal életében. Óriási tapasztalati előnyt jelent, hogy közvetlen visszacsatolást ad, készégeket, képességeket fejleszt és világossá teheti, hogy mik azok a területek, amelyekben igazán jók vagyunk, amelyeken érdemes elindulnunk.” – mondta dr. Illés Boglárka.  

A konferencia további részében szó esett a diákmunka fiatalok igényeihez történő igazításáról „A fiatalok, mint speciális célcsoport – kihívások és az alkalmazkodási lehetőségek” című beszélgetés keretében.

A konferencia délutáni blokkjában helyet kapott két szekcióbeszélgetés is, amelyek közül az egyikben a szereplők az ideális jogalkotás oldaláról és a szövetkezeti tagság nyújtotta védelem aspektusából vizsgálták a diákmunkát, az életpálya-tervezési szekció pedig azokat a lehetőségeket igyekezett feltárni, amelyeket a diákmunkavállalás nyújthat a fiatalok számára.
A konferencia zárásaként a résztvevők egy rövid beszélgetés keretében vonták le a nap tanulságait. Egyetértettek abban, hogy a konferenciasorozat első állomásán több olyan nyitott kérdés is maradt, amelyek megválaszolásához időre és folyamatos párbeszédre van szükség.

Az Új Nemzedék Központ ígéretet tett arra, hogy őszig – a fiatalok bevonását elősegítendő – országos hálózatát kihasználva minden megyeszékhelyen diákmunkabörzét szervez, amely találkozási pontot nyújt a fiatal munkavállalóknak, a helyi iskolaszövetkezeteknek, valamint a vállalati szektor képviselőinek.