Segít megtalálni az álommelód az Ifjúsági Garancia Rendszer

17/10/03 kedd
ujnemzedek.hu
Egy fiatal életében előbb vagy utóbb eljön az a feladat, hogy ki kell találnia, mit szeretne kezdeni az életével, viszont a pályaválasztás nem egyszerű és sokszor nem is sikeres a kiszemelt irány. Rengeteg fiatal kerül ki úgy az életbe, hogy nem talál munkát vagy, hogy fogalma sincs arról, mivel foglalkozna a legszívesebben. Ennek kiküszöbölésére jött létre az Ifjúsági Garancia Rendszer, ami sok fiatalnak segít majd megtalálnia a számára legideálisabb munkát vagy képzést.

Mi valójában az Ifjúsági Garancia Rendszer?

Az IGR lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak (régebbi nevén munkaügyi központ, ami most a járási hivatalokon belül található) meghatározott időn belül valamilyen lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre vagy a tanulásra. A Rendszerben dolgozó ifjúsági tanácsadók a jelentkező fiatalok számára személyre szabott segítséget nyújtanak, hogy közösen a legmegfelelőbb lehetőséget találják meg, legyen az a tanulás, vagy a munka.

Hol tudsz jelentkezni? 

A lakó/tartózkodási hely szerinti járási hivatalok foglalkoztatási osztályai (azaz a régi munkaügyi kirendeltségek) szolgálnak az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való regisztráviós és belépési pontként. Az  ifjúsági tanácsadók itt kerülnek képbe, egy személyes beszélgetés során ki tudjátok választani velük a legmegfelelőbb opciót számodra. 

Itt fontos kiemelni, hogy az online jelentkezés nem egyenlő a regisztrációval. A jelentkezéssel még csak egy jelzést küldesz a Hozzád legközelebb eső ifjúsági ügyintézőhöz, hogy érdekelne az Ifjúsági Garancia. Ő a megadott adataid alapján 10 munkanapon belül felveszi veled a kapcsolatot, és az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való regisztráláshoz egyeztet Veled egy időpontot a személyes találkozóra.

Milyen feltételeknek kell megfelelned? 

Ahogy már fentebb is olvashattad, csupán három kritérium van:

  • legyél 25 év alatti (15-24 év közötti)
  • épp nem tanuló,
  • és nem is dolgozó fiatal.

Fontos kiemelni, hogy nem probléma ha már a regisztrációt követően töltöd be a 25. évedet. Továbbra is benn maradhatsz az Ifjúsági Garancia Rendszerben, és jogosult vagy foglalkoztatási vagy képzési ajánlatot kapni.

Viszont, ha már betöltötted a huszonötöt, akkor sajnos nem tudsz már jelentkezni. 

Találd meg álmaid munkáját az Ifjúsági Garancia Rendszer segítségével.

Kattints és regisztrálj!

Milyen dokumentumokra lesz szükséged a regisztrációhoz?

A belépéshez minden személyes okmányra (személy igazolvány, lakcímkártya, stb.), és amennyiben semmilyen módon nem szerepelsz még a foglalkoztatási osztály adatbázisában (még soha nem regisztráltál munkanéliként), abban az esetben az iskolai végzettséget igazoló dokumentumokra is szükség van.

Mi jár a programban résztvevő fiataloknak?

  • foglalkoztatási és képzési lehetőségek 
  • ezek természetesen ingyenesek lesznek a résztvevőknek
  • emellett minden jelentkező havi BKV bérletet kap
  • és bruttó 77 ezer forintos keresetpótló juttatást 

Milyen kötelezettségekkel jár a programban való részvétel?

A részt vevőkkel minden esetben szerződést kötnek, így megjelenési kötelezettség – 10-20 százalékot nem meghaladó hiányzás - , valamint sikertelen vizsga esetén a pótvizsgán való részvételi kötelezettség terheli a fiatalokat. Ez utóbbi díját, ami átlagosan 20 ezer forint, már a diáknak kell állnia. A képzésből való kimaradás visszafizetési kötelezettséget von maga után, amelyet végrehajtási eljárás során hajtanak be az illetőktől.

Ha érdekel a program, hol olvashatsz részletes infókat róla? 

Ifjusagigarancia.gov.hu címmel az ifjúsági garanciaprogramot segítő honlapot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával az Új Nemzedék Központ (ÚNK). 

Az oldalon két fő fülecske van: "Fiatal vagyok" és "Munkáltató vagyok". Ha kiválasztjuk az elsőt, további öt pont közül választhatunk, annak megfelelően, mi a célunk: munkát vállalni, tanulni, szakmát szerezni, vállalkozni vagy ha nem tudjuk ezt maguk eldönteni, választhatjuk a nem tudom mit szeretnék pontot is. Az utóbbi pont alatt, az Új Nemzedék Központ minden megyeszékhelyen megtalálható Közösségi tér – Kontaktpont Irodáinak munkatársai segítségét tudjuk kérni akár személyesen, akár telefonon.

Havan még benned megválaszolatlan kérdés, akkor irány a GYIK-oldal, ahol tényleg megvan mindenre a válasz!

Örvendetes UPDATE: az Ifjúsági garancia rendszerbe már több mint 100 ezer fiatalt vontak be, a projekten belül eddig több mint 45 ezer fiatal vett részt támogatott foglalkoztatásban és csaknem 22 ezer fiatal valamilyen képzésben részesült. A munkahelyvédelmi akció mellett az Ifjúsági garancia rendszer is érdemben hozzájárul a fiatalok elhelyezkedéséhez, amit jól mutat, hogy a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 2010 óta a felére csökkent. A fiatalok körében a foglalkoztatási helyzet is javult, ma mintegy 310 ezren dolgoznak, a foglalkoztatási rátájuk már a 30 százalékhoz közelít a 7 évvel ezelőtti alig 20 százalékkal szemben.

Mindenrészlet elérhető ITT.