Rontja-e a szakzsargon az esélyeidet?

17/07/07 péntek
ujnemzedek.hu
Ha az önéletrajzban túltolod, mindenképpen. Miért? Elmondjuk!

Ha elég időt dolgozol egy szakterületen, akkor óhatatlanul rád ragadnak bizonyos szakszavak. Ez jó dolog, könnyíti a munkavégzést, viszont ha új munka után nézel, akkor érdemes „magyarítani” a képességeidet.

Mert a HR-es is ember

Így van, a legtöbbször a HR-osztály nem ért ahhoz, amit a cég csinál. Ha feketeöves programozó vagy, akkor próbáld érthetően leírni azokat az önéletrajzodban, mert attól, hogy a közvetlen felettesed értené, ami oda van írva, a HR-esnek valószínűleg egy csomó melóba fog kerülni, amíg utánajár, hogy a rengeteg rövidítés és egyéb szakszó nem csak egy szépen tálalt marhaság-e.

 

Mert előnyt jelent, ha érthetően tudod kifejezni magad

A cégeknél meetingek és értekezletek sorozata vár majd, így aztán jó, ha érthetően el tudjuk magyarázni, mit csinálunk, és mit fogunk csinálni. Az önéletrajz egyfajta teszt is: vajon képesek vagy egyszerű, érthető módon „eladni” magad? Mi lesz, ha üzletfeleket keres a vállalat, és neked kell elmenni tárgyalni?

Mert a kevesebb több

Igen, előfordul, hogy próbálja az ember cifrázni az önéletrajzot, hogy sokkal szakmaibbnak tűnjön – ugyanakkor pszichológusok szerint ez nem jó taktika, az egyszerű, érthető önéletrajz sokkal intelligensebb jelöltet takar, mint az, ami hemzseg a szaknyelvtől.

Mire kell még figyelni?

Az önéletrajz akkor jó, ha átlátható, és szépen szerkesztett. Nem feltétlenül kell, hogy konfettiket lőjön annak az arcába, aki ránéz, helyette inkább legyen logikusan felépített, jól tagolt, és természetesen kamumentes. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az adott munkával kapcsolatban szerzett tapasztalatainkat tüntessük fel, tehát ha rakétamérnöknek jelentkezünk, és az egyetem alatt pincérként dolgoztunk, a pincér bejegyzést nyugodtan ki is dobhatjuk, mert nem releváns.