Pénzzel a kiégés ellen: félmilliós prémium a szabin lévőknek

16/10/04 kedd
ujnemzedek.hu
Van olyan cég, ahol félmilliót is kaphat az ember, ha kiveszi a szabadságát és elmegy pihenni.

A SteelHouse nevű kaliforniai marketinges cég vezetőjének, Mark Douglasnak feltűnt, hogy alkalmazottai nem mennek szabadságra. A vezető szerint azonban csak akkor tudnak kreatív munkát végezni, ha időnként pihennek is, ezért a főnök kitalálta, hogy 2000 dollár jutalmat kap az a dolgozója, aki kiveszi az egész éves szabadságát. - olvasható a Business Insideren. 

Az Egyesült Államokban sok felmérés készült már arról, hogy a dolgozók egyszerűen félnek kivenni a szabadságukat, mert attól tartanak lustának tűnnek a főnök szemében vagy veszélybe kerül a karrierjük. Emiatt tízből négy amerikai veszi ki szabadságának csak egy részét, ha egyáltalán meri. A különböző kutatások arra is rávilágítottak, hogy kb 50 milliárd dollár bevételtől esik el így a belföldi turizmus.


fotó: stocksnap

Nem a SteelHouse az egyetlen cég, amelyik ilyen módon motiválja dolgozóit a pihenésre.

2007 óta a The Motley Fool nevű cég minden évben sorsolást tart, amely során minden dolgozó neve egy urnába kerül, sorsolnak, és a szerencsés kiválasztott 1500 dollárt nyer. A pénzt azonban csak akkor kapja meg, ha kivette a kötelező két hét szabadságot.

Japánban a kormány kampányt indított, hogy a dolgozók ne hajtsák túl magukat, és legalább egy hét szabadságot vegyenek ki az éveben, mert súlyos egészségügyi problémákat okozhat a kimerültség és a túlhajszoltság.