OKJ-s képzések: a pénzügyes szakmák mellett fociedzőnek és targoncavezetőnek tanulnak a legtöbben

18/03/12 hétfő
ujnemzedek.hu
Itt a legfrissebb lista, amiből kiderül, melyik a 10 legnépszerűbb képzés. 

A Perfekt Zrt. tökéletes forrás arra, hogy megtudjuk, milyen OKJ-s képzések a legnépszerűbbek mostanság. Frissen publikált éves felmérésük szerint most már nem az évek óta vezető társadalombiztosítási ügyintéző képzés a legnépszerűbb: hanem a bérügyintéző. 

Így alakult át a ranglista 2016-hoz képest:

1. Bérügyintéző
2. Társadalombiztosítási ügyintéző
3. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
5. Sportedző
6. Targoncavezető
7. Emelőgépkezelő, kivéve targonca
8. Államháztartási mérlegképes könyvelő
9. IFRS mérlegképes könyvelő
10. Adótanácsadó

Bár pénzügyi képzések továbbra is uralják az élmezőnyt, a sportedzői OKJ-s képzés meg tudta tartani a tavalyi ötödik helyét, és a targoncavezetői képzés is feljebb lépett egyet, így a hatodik helyet sikerült megszereznie a Top10-ben. Meglepetés, hogy a 2015-ben még csak bronzérmes bérügyintéző OKJ-képzés átvette a vezetést a társadalombiztosítási ügyintéző képzéstől, amely éveken át stabilan vezette a listát.

A társadalombiztosítási és bérügyintéző képzések azért lehetnek ilyen népszerűek, mert a két munkakör már nem válik el élesen egymástól, mint korábban, és munkaadók szívesen vesznek fel olyanokat, akik mindkét területen járatosak.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés a megelőző évhez képest előre tudott lépni a negyedikről a harmadik helyre, letaszítva ezzel a pénzügyi-számviteli ügyintézőt a dobogóról, és az államháztartási mérlegképes könyvelő is tudott javítani egyet. Az IFRS könyvelő képzés viszont veszített vonzerejéből, és a 2016-os hatodik helyezéséről egészen a kilencedikig csúszott vissza.


Fotók: Pixabay

A tavalyi évben ismét megugrott a kereslet az emelőgépkezelői képesítés iránt, így sikerült visszakerülnie a Top10-be, mégpedig hetedik helyezettként. A lista sereghajtója végül a tavalyi nyolcadik adótanácsadó képzés lett.

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője elmondta, hogy 2017-ben is nagy igény mutatkozott az OKJ-s képzések iránt, különösen a 25 és 44 év közöttiek körében. 

A legtöbben szakmai előmenetelt, új munkahely megszerzését, vagy magasabb jövedelmet vártak az OKJ-s képzéstől. 

A Perfekt végzett hallgatóinak körében készített felmérés alapján a jelentkezők 70 százaléka a képzést követő egy éven belül elérte kitűzött céljait. Tóth Réka szerint a nagy érdeklődés oka, hogy ezeket a képzéseket rövid időn belül, rugalmas időbeosztás mellett is el lehet végezni, és olyan gyakorlati tudást biztosítanak, ami azonnal hasznosítható. Így például munka vagy gyereknevelés mellett is segíthetnek megszerezni azt a plusz tudást és képesítést, ami jókorát lendíthet az illető karrierjét.