Nyári munkára mennél? Mondjuk, hogy mire figyelj!

17/05/29 hétfő
ujnemzedek.hu
Ha elhatároztad, hogy idén nyáron dolgozni fogsz, érdemes előtte körbejárnod a témát. Összedobtunk egy "jó ha tudod" listát, amit érdemes elolvasnod, ha most először vállalkozol ilyesmire.

Hány éves kortól lehet diákmunkát végezni? 

Munkavállalóként akkor lehet munkaviszonyod, ha elmúltál 16 éves. Az iskolai szünet időtartama alatt azonban azok a tizenötévesek is dolgozhatnak, akik nappali rendszerű képzésben szakiskolában vagy középiskolában tanulnak. Fontos tudni, hogy ha még 18 év alatti vagy, akkor a szüleid hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy dolgozhass.

Adókártya nélkül nem fog menni

A munkavégzéshez szükséges az adóazonosító jel. Ha még nincs ilyen okmányod, az adókártya igényléséhez ki kell töltened a szükséges nyomtatványt, amit a NAV honlapjáról könnyedén le tudsz tölteni. Ha megvan és kitöltötted, elpostázhatod, vagy akár személyesen is beviheted az adóhivatal valamelyik ügyfélszolgálatára, ahol kérdezhetsz is, ha valami nem világos.

Forrás: Unsplash

Csak árufeltöltőnek mehetek? 

A nagyobb cégek mindenhol keresnek diákokat is. Érdemes olyan irányban is keresgélni, ami érdekel, vagy amilyen irányban tovább szeretnél tanulni. Sosem tudhatod, esetleg rájössz, hogy mégsem azzal szeretnél foglalkozni, amit a fejedbe vettél, hanem valami mással. Ha még nincsenek ilyen terveid, akkor érdemes körbejárni a kedvenc boltjaid, üzleteid és a nagyobb irodaházak ajtaján is érdemes bekukkantani, érdeklődni pedig telefonon vagy személyesen a legjobb munka iránt. 

Hogy milyen munkák akadnak horogra? Mehetsz könyvesboltba, ruhaboltba, fagyizókba, éttermekbe, de lehetsz hostess is. Ha bírod a strapát, mehetsz akár gyógyszergyárba vagy más, különböző műszakos helyekre is - ez persze a fizikumodtól és az állóképességedtől függ. 

Június 7-én, a Diákmunka börzén keress minket! 

4 iskolaszövetkezet segít ezen a délutánon kiválasztani a számodra legjobb diákmunkát. Ha csak a nyárra keresel munkát vagy hosszabb távra, itt tuti megtalálod a neked valót!

Keresd az Új Nemzedéket, mi segítünk önéletrajzot írni és megtudhatod, mik a jogaid, mint munkavállaló.

Érdemes eljönni hozzánk, a rendezvény ingyenes!

Amire mindenképp figyelned kell:

  • Szerződés: Ehhez minden esetben ragaszkodj! Kell egy írásban megkötött, legalább az alapbért és a munkakört tartalmazó szerződés diákmunka esetén. Az alkalmi munkánál és idénymunkánál ez nem kötelező, de itt is ajánlott!
  • Ha nincs szerződésed az fekete munka. A feketén dolgozót is bünteti a törvény, amennyiben nincs érvényes írott munkaszerződése! Ha nem akarsz büntetést, érdemes csak olyan helyre menni, ahol szerződéssel vállalhatsz munkát. Nem érdemes elcsábulni a fizetést tekintve, ha nagyobbat tudsz utána bukni miatta. 
  • Pihenőnapok, szabadság, ebédidő: Érdemes már az elején lefixálni ezeket, mielőtt kellemetlen helyzetbe kerülnél emiatt. Általában a szerződés ezt is tartalmazza. 
  • Apropó, időkorlát: A 18 év alatti munkavállaló hetente legfeljebb 40 órát dolgozhat, este 22 és reggel 6 óra között nem. Ha diákként munkarendben, délután dolgoznál, vagy ha elmúltál 18 éves és éjszaka (22-06 óráig) dolgoznál, esetleg túlórázol, akkor a szerződéseben szereplő béren felül pótlékok illetnek meg. A pótlékoknak szerepelnie kell a szerződésben is.
  • Fizetési tájékoztatás: A munkabérről írásos elszámolást kell kapnod, ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult a bruttó béred, abból mennyit vontak le, azaz hogyan jött ki a nettó bér. 
  • Neked is kell adóbevallást készítened: Mind a munkaviszonyból, mind pedig a megbízási jogviszonyból származó jövedeleméről személyi jövedelemadó bevallást kell benyújtanod a tárgyévet követő év május 20-ig, amit a legtöbb esetben az iskolaszövetkezet intéz, de egyénileg is be tudsz vallani.
  • A legjobb ha a lakóhelyedhez legközelebb eső diákszövetkezetet keresed fel, és ők majd tájékoztatnak a jogszabályokkal kapcsolatban, elmondják, hogy az adott munkahelyen milyen körülményekre kell számítanod, és segítenek ha bajba kerülnél.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is meghirdeti a Nyári diákmunka programot 2,3 milliárd forintos támogatási összeggel, amelyben a 16-25 év közötti diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget - közölte az NGM az MTI kérdésére válaszolva kedden.

Tájékoztatásuk szerint a programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program indulásakor (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek.
Az idén rendelkezésre álló összegből nagyjából 25-30 ezer diáknak tudnak munkát biztosítani a nyári időszakban. A program emellett lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítéséhez is.

A program a béreket támogatja, a 100 százalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás foglalkoztatás mellett. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált szakmunkás bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzetteknél 120 750 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezőknél 95 625 forint lehet személyenként és havonta.

Az önkormányzatoknak a járási hivatalokhoz kell benyújtani a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok június 19-étől regisztrálhatnak az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.
A program már diákkorban elősegíti a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja - olvasható a tárca közleményében.

Felidézték, hogy tavaly több mint 26 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a nyári diákmunka programban. (MTI)

Forrás: kamaszpanasz