Nők az üzleti életben: Magyarország a második, megelőztük Németországot és Svájcot is

18/03/14 szerda
ujnemzedek.hu
Egy 11 európai országot tartalmazó rangsorban Szlovénia után a másodikok vagyunk, ha a nők tulajdonában lévő cégek arányát nézzük. 

A Bisnode Index of Women Influence - rövidítve: BIWI - egy olyan egyedi statisztikai mérőszám, ami lehetővé teszi az egyes országok összehasonlítását az alapján, hogy a nők milyen befolyást gyakorolnak az adott ország gazdaságára. Lehet, hogy ez most egy kicsit kínaiul hangzott, de igazából arról van szó, hogy megnézik, mennyi női tulajdonban lévő cég van az adott országban működő összes céghez képest. Ezt az arányszámot utána felszorozzák a női tulajdonban lévő cégek üzleti értékével, amit a létszám, bevétel és nettó nyereség alapján határoznak meg.

Az indexben a gazdaságban tapasztalható női befolyást 4 mutató segítségével határozzák meg: a női tulajdonosok aránya a cégszámok, az alkalmazottak létszáma, illetve az árbevétel és a nettó nyereség tekintetében.

Az elemzésben 11 ország adatai szerepelnek. A vizsgált országok esetében a női cégtulajdonosok által gyakorolt befolyásoló szerep átlagos értékét a 100-as értékkel határozták meg, ami a BIWI alapját is adja. 

A 100 feletti értékkel rendelkező országokban a női tulajdonosok meghatározóbb szerepet töltenek be a belföldi gazdaságban a 11 ország átlagához képest, míg a 100 alatti érték esetében kevésbé jelentős szerepről beszélhetünk.

A BIWI alapján a legnagyobb hatást a belföldi gazdaságra a szlovén női cégtulajdonosok gyakorolják. Őket követik a magyar vállalkozók, de az osztrákok és a németek is szintén átlag feletti BIWI értékkel rendelkeznek. Az elemzésben részt vevő további 7 ország teljesítménye viszont elmarad az átlagos BIWI értéktől.

A magyar női cégtulajdonosok aránya a legnagyobb cégszámok és alkalmazottak létszáma szerint, ugyanakkor a legnagyobb bevételt vagy a nettó nyereséget nézve már a szlovén női tulajdonosok vezetik a listát.

Az alkalmazotti létszám és a cégszámok arányát megvizsgálva a listán szereplő országok közül Norvégiában, Ausztriában és Lengyelországban a női tulajdonossal rendelkező cégek átlagosan több munkavállalót foglalkoztatnak. Norvégiában például ez az adat 21 százalékkal magasabb, mint az országos adat.

Ha az  árbevételt és a nettó nyereséget nézzük, akkor megállapítható, hogy az osztrák női cégvezetők társaságai 13 százalékkal az országos átlag feletti árbevétellel büszkélkedhetnek. De Szlovénián kívül az összes többi vizsgált országban ez az arány jelentősen alacsonyabb a másik nem által vezetett cégekhez képest. 

A lista élén a szlovén cégtulajdonosok állnak, hiszen a nettó nyereség cégszámokhoz viszonyított arányában ők 9 százalékkal az országos átlag feletti profitot realizáltak legutolsó beszámolóikban.

Forrás: Bisnode Index of Women Influence