Nemhogy kőműves és asztalos, diákmunkás sem nagyon van

17/06/06 kedd
ujnemzedek.hu
Kevesebb tanuló - több álláslehetőség. Gyerekek, senki nem akar pénzt keresni, vagy mi van?

Asztalos, dísznövénykertész, épület- és szerkezetlakatos, férfiszabó, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipar gépész, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, magasépítő technikus, női szabó, pék, szociális gondozó és ápoló, tartósítóipari szakmunkás, vasútforgalmi szolgálattevő, villanyszerlő, víziközmű technikus - néhány szakma, amiből totál hiány van ma Magyarországon.

Ki a franc gondolta volna, hogy ezek közé becsatlakozik a diákmunkás is?

Pedig ez a helyzet: a nyári diákmunka területén is tapasztalható a munkaerőhiány a kevesebb tanuló, illetve a több álláslehetőség miatt - nyilatkozta Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Nézzük is meg gyorsan a Nagyszínpad-győztes Lóci játszik idevágó klipjét:

Ahogy azt a szervezet főtitkára is elmondta: évek óta egyre kevesebben tanulnak a felsőoktatásban, ugyanis míg 2007-ben még 470 ezer hallgató járt az egyetemekre, főiskolákra, addig jelenleg már csak 290 ezren.

Simon Balázs elmondta: nyári diákmunkát három formában lehet vállalni. A diákok legnagyobb része iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozik, ekkor úgynevezett tagsági közreműködésről szóló megállapodást kell aláírniuk, míg az iskolák által szervezett gyakorlatokon tanulói, hallgatói munkaszerződést, a szülők munkahelyén pedig rendes munkaszerződést kell kötniük - fejtette ki.

A DiákÉSZ főtitkára szerint az iskolaszövetkezeteken keresztül történő munkavégzés előnye, hogy a munkabérből nem vonják le a 18 százalékot kitevő járulékokat, a munkaszerződéssel végzett munkánál pedig az így eltöltött időt figyelembe veszik majd a nyugdíj meghatározásánál.

Nyári munkát 16 éves kortól lehet vállalni, a 18 év alatti diákoknak azonban szülői hozzájárulást is be kell mutatniuk - mondta Simon Balázs. Mi ennél többet is összeszedtünk arról, mir vállalhatsz diákmelót - ide kattints, aztán ne mondd, hogy mi nem szóltunk!