Nem tudod, milyen szakmát lenne érdemes tanulnod?

19/01/22 kedd
ujnemzedek.hu
Teljesen normális, hogy nem mindenki indul neki az életnek úgy, hogy konkrét elképzelései vannak arról, mihez is fog kezdeni az életében. Most abban segítünk, hogy válassz magadnak szakmát!

Tisztázd le mi az, ami érdekel

Van néhány kérdés, amit érdemes feltenned magadnak:

  • Milyen szakmák érdekelnek?
  • Mi az, ami miatt tanulnál, amibe belevetnéd magad?
  • Melyik az a szakma, amit évek múltán is imádnál?  

Fontos, hogy vedd komolyan a feltett kérdéseket, mivel az a cél, hogy kiderítsd: mi az, ami érdekel, ami motivál, ami meg tud ragadni! Hiába választasz egy olyan szakmát, amivel jó fizetést keresel majd, ha utálod csinálni, sosem leszel boldog igazán. Gondolj bele: megéri minden nap úgy menni munkába, hogy azon agyalsz: mi a francot keresek én itt? Ugye, hogy nem!


Fotó: Pixabay

Ehhez viszont az kell, hogy olyan szakmát válassz, ami passzol hozzád!

Ha nem jó a kommunikációd, nem szeretsz közvetlenül emberekkel foglalkozni akkor a bolti eladó vagy az ápoló képzés nem neked való. Ha csíped a pörgést, jó a humorod és a beszélőkéd, érdemes körülnézni esetleg a vendéglátás területén. Bírod a kemény munkát, szeretnél a saját kezeddel létrehozni valamit? Lehet illene hozzád a kőműves szakma!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy: van jelenleg kereslet a kiválasztott szakmára? 

Kíváncsi vagy, mely szakmákban lehet a legkönnyebben elhelyezkedni, és jól keresni? Szeretnél biztosan állást találni? Olyat, amivel jól is lehet keresni? Manapság ez nem olyan nehéz Magyarországon. Számos olyan szakterület és iparág van, ahol nagyon komoly szakemberhiány van. És ezek között nem csak fizikai munkák vannak, hanem nagyon sok a képzettséget igénylő, szellemi munka is. Ebben a cikkünkben azokat a területeket szedtük össze, amelyek a legkelendőbbek lehetnek a következő 1-2 évben.

Még mindig ez a kérdés motoszkál benned: Mihez kezdjek az életemmel?

Nem is gondolnád, hány fiatal teszi fel magának ezt a kérdést. De nyugi, ki lehet lábalni ebből a kilátástalannak tűnő helyzetből is!

Mihez fogsz kezdeni az életeddel, ha vége a sulinak? Mit fogsz dolgozni? Egyáltalán hol fogsz tartani évek múlva? Ahelyett, hogy ezen töprengsz, inkább a jelennel foglalkozz. Próbálj ki új dolgokat, mi lehet belőle? Maximum tudni fogod, hogy mi az, amit tuti nem akarsz csinálni! Ettől persze konkrétabb dolgok is vannak, amik segítségedre lesznek abban, hogy kitaláld, mi is a te utad. Ehhez olvasd el korábbi cikkünket, ide kattintva.