Nem sok olyan kegyetlen meló van, mint a Facebookon moderálni

18/08/01 szerda
ujnemzedek.hu
Egy volt moderátor kitálalt: elmondta, mi mindennel találkozott a munkája során. Nem véletlen, hogy a Facebook pszichológusokat alkalmaz, hogy így segítse a moderátorokat.

Ha van álommeló, gondolhatnánk, akkor a Facebooknál moderátorkodni biztosan az. Egyébként is: bármilyen meló a Facebooknál nagyon menő. Na de moderátorkodni? Vagyis tulajdonképpen facebookozni, és a szabálytalan posztokat kiirtani - gyerekjáték! 

Csakhogy marhára nem ez a helyzet - sőt, kb. pont az ellenkezője. Legalábbis egy volt Facebook-moderátor szavai alapján, aki most kitálalt a Business Insidernek. A 27 éves Sarah Katz mindössze 8 hónapig dolgozott moderátorként a Facebook kaliforniai központjában, de ennyi idő alatt is megrázó mennyiségű gázos tartalommal találkozott, ami igencsak próbára tette az idegeit. 

Katz munkája az volt, hogy a hozzá érkező bejelentetéseket vizsgálta, és a szabálytalan Facebook-posztokat eltávolította. Állítólag napi 8 ezer bejelentett posztot nézett át - de milyeneket!

Volt ott minden: állatkínzás, gyűlöletbeszéd, terrorizmus, meztelenség, pornó, gyerekpornó és másféle sokkoló tartalom is.

Olyan eset is volt, amikor egy videót próbáltak feltölteni, amin két meztelen kisgyerek simogatja egymást, miközben a háttérből egy felnőtt hangja hallatszik, aki instruálja őket. Sajnos az ilyen tartalmak gazdái általában nagyon dörzsöltek - ezt a videót például először egy amerikai IP-címről, egy nappal később pedig már egy pakisztániról próbálták feltenni. Így persze esély sincs arra, hogy azonosítsák az elkövetőt. 


Kép: Facebook

Nemrég a Facebook egy posztban számolt be róla, hogy idén megduplázzák a moderátorok számát. Így végül összesen 20 ezren végeznek ilyen munkát, köztük az a 7500 munkatárs, aki már most is a bejegyzéseket ellenőrzi, és ha kell, eltávolítja. És mi szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen munkát végezzen? Sokszor nem túl bonyolult a dolog, hiszen egy meztelen emberi testről könnyen megállapítható, hogy micsoda, és hogy szabálytalan ilyesmit posztolni. De a szöveges posztoknál már nem ilyen egyszerű a dolog, még akkor sem, ha a moderátor pontosan ismeri az adott kultúrát - ez azonban elengedhetetlen. Ezért például Mexikóban nem spanyol moderátorokat alkalmaznak, noha ők is tökéletesen értik az ottaniak nyelvét, hanem helyieket, akik a kultúra finomságaival is tökéletesen tisztában vannak. 

Persze moderátor nem lehet mindenkiből, aki ismeri a nyelvet és a kultúrát. Szükség van arra is, hogy a moderálás szabályait pontosan megértsék, elsajátítsák és alkalmazni is tudják. Ezért több hetes bevezető oktatáson esnek át, amit egy 80 órás intenzív elméleti és gyakorlati tréning követ. De nem csak a szakmai alkalmasság fontos, az legalább ennyire lényeges, hogy a munkából eredő nehézségeket el tudják viselni. Ez, ahogyan már fentebb is kiderült, főleg mentális, lelki megterhelést jelent, hiszen rengeteg olyan videót, fotót és szöveget látnak, amelyek teli vannak megrázóbbnál megrázóbb elemekkel, durva és erőszakos dolgokkal, vagy gusztustalan, undorító, visszataszító részletekkel. 

Ez a lelki megterhelés nem gyerekjáték, ezért már a moderátorok irodáinak kialakítására is nagyon odafigyelnek a Facebooknál, hogy a lehető legoptimálisabb környezet vegye őket körül munka közben.

Emellett három régióban is foglalkoztatnak olyan, klinikai pszichológusból álló teameket, amelyek feladata az erőszakos és megrázó tartalmakkal szembesülő moderátorok segítése.

Ezeknek a pszichológusoknak a segítségét bármikor kérhetik a moderátorok, ráadásul az összes egészségügyi költségüket is állja a cég. 

Korábban egyébként a Guardian is írt arról, hogyan zajlik a Facebookon a moderálás. Abban a cikkben is szóba került, mennyire megterhelő ez a munka:

a moderátorok rendkívüli kimerültségre panaszkodtak, és sokan szenvedtek közülük szorongástól, sőt, poszttraumás stressztől is.