Mosodában dolgozol? Akkor kezdhetsz aggódni a robotok miatt

17/06/29 csütörtök
ujnemzedek.hu
Kamionsofőr szeretnél lenni? Nem tűnik jó választásnak ennek az infografikának az alapján.

Egészen sci-fis adathalmazzal állt elő az Oxfordi Egyetem Machine Intelligence Research Institute-ja: kutatásukban azt vizsgálták, vajon mennyit kell egyes melókban vári a manapság sokat emlegetett jóslat beteljesüléséig. Azaz

mikor veszik el a robotok a munkát?

352 kutatót kérdeztek meg - mindannyiuknak van valami közük a mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez - és a válaszaik alapján készítettek becslést a dologhoz. Pontosabban ehhez itt:

A lényeg, hogy az alacsonyabb képességeket követelő szakmákban gürcölőknek van félnivalójuk: a bolti eladókat például kb. 50%, hogy kiváltják a bitagyúak 15-20 éven belül, de a sofőrök és (például) a mosodai dolgozók is hasonló cipőben járnak. A dolog logikus: pakolászni lassan már a mobilunk is tud, de ahhoz, hogy a gép kreatív tevékenységet folytathasson, vagy elnejn mondjuk fizikusnak, azért több gógyi kell. 

És mikor vehetik át a fejlesztőktök a mesterséges intelligencia fejlesztését a robik? A kutatók szerint ahhoz még legalább párszáz évnek kell eltelnie - mondjuk ez minket ez esetben már annyira nem izgat, mégis, ha egy mód van rá, inkább ne vegyék át, mert éttuk a Terinátort, és hát na.