Mit tehetsz, ha utálod a munkád, de most nem mondhatsz fel?

18/06/07 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ha utálsz erre a munkahelyre bejárni, de egyszerűen most nem lenne túl jó ötlet felmondani, ne parázz! Hoztunk pár tippet, amikkel könnyebb lehet a túlélés!

Ha tényleg utálod a munkád, akkor valószínűleg megfordult már a fejedben, hogy kilépj. Az okok változatosak lehetnek:

  • Nem jössz ki a munkatársakkal vagy a főnököddel? 
  • Túl sok a feladat?
  • Vagy épp túl keves sőt, nem is nagyon bíznak a képességeidben?
  • Úgy érzed nem tudsz fejlődni?
  • Tiszteletlenül bánnak veled?

A felmondásra való vágy oka mindenkinél más és más, viszont semmi sem rosszabb annál, ha pénzügyi vagy egyéb dolgok miatt nem tudsz kilépni. Természetesen a munkakeresés mindig nagyszerű lehetőség, de a mai piacon hosszabb időt vehet igénybe, mint azt gondolnánk, így nem biztos, hogy érdemes otthagyni csapot papot, mert #majdleszvalami. Lisa Lewis tanácsai azonban most segíthetnek neked. 


Forrás: Stocksnap

 

Próbálj meg javítani a helyzeteden!

Talán úgy gondolod, hogy mindent megtettél a munkahelyi helyzet javítása érdekében, de Lewis szerint vannak olyan kevésbé nyilvánvaló módszerek, amelyek segítségével megpróbálhatod jobban elviselni a dolgokat. 

„Próbálj meg kérdéseket feltenni, amelyek rugalmasságot és érdeklődést mutat majd a többiek felé. Apró dolgok, de lehet, hogy ezek segítenek majd ahhoz, hogy másképp lássanak munkában, amitől te is boldogabb lehetsz.” - mondja. 

Lewis azt javasolja, ha hegyekben áll nálad a feladat, akkor ne vidd haza, de ne is robotolj bent egyedül a munkahelyen. Kérj meg egy munkatársat, vagy akár többet is, hogy segítsenek egy túlságosan nagy feladatban vagy projektben. Ha tovább maradtok bent, rendeljetek kaját, beszélgessetek, ötleteljetek munka közben.  

„Ha a kialakult rossz helyzetnek egy mérgező főnök az oka, törekedni kell arra, hogy új felettest szerezzünk, új projektekben dolgozzunk, új csapattagokkal, és az ebédszünetüket is barátságos munkatársakkal töltsük el.” – tanácsolja Lewis. A legfontosabb viszont az, hogy ne szenvedj csendben és ne tűrd a bántásokat. Ha szenvedsz, de az emberek nem tudják, hogy milyen rossz helyzetben vagy, akkor nem lesz esélyük arra, hogy segítsenek neked.

Felejtsd el a monotonitást!

Minden reggel írj magadnak valami pozitív jegyzetet, tarts szünetet az irodában, hogy meditálhass, minden nap csinálj valami újat vagy valami random dolgot. "A saját fejünkből való kijutás és a fókusz külsőleg történő elmozdítása lehet a legjobb megoldás arra, hogy ne érezzük unalmasnak a munkánkat minden nap" – mondja Lewis.

Mindig a munkát helyezed előtérbe? Felejtsd el! Adj magadnak szabadnapokat, amikor fontosabb lesz a barátokkal való vacsora, könyvek olvasása vagy csak egy jó film megnézése otthon, bekuckózva. Tervezd meg, hogy lehetne ezeket a kikapcsolódásokat továbbra is fenntartani a munkán kívül, és ne tölts több időt a szükségesnél az irodában. Ha munkád véget ért, nincs okod arra, hogy tovább rostokolj bent. 

Ha minden kötél szakad...

Ha ezek után sem érnéd el a célod és még mindig utálod a munkahelyed, akkor egy dolgot tehetsz: spórolj! Ha váltani akarsz, akkor ideje kicsit takarékoskodni, hiszen nem tudhatod, mikor találsz újabb munkát, addig pedig ki kell jönnöd valahogy az adott hónapban. Ülj le a családdal, barátokkal vagy a szerelmeddel és tervezzétek meg, hogy tudnál a lehető legjobban kijönni ebből a helyzetből. Amúgy is szükséged lesz támogatókra, hiszen mindenkit megvisel általában a felmondás. Jó, ha van körülötted pár ember, akiknek kiöntheted a szíved egy nehéz időszakban. 

Forrás: glassdoor