Mit írjunk az önéletrajzba, ha még suliba járunk?

17/08/08 kedd
ujnemzedek.hu
Attól, hogy nincs munkatapasztalatunk, még nem jelenti azt, hogy nem tudunk dolgozni.

Amikor eljön az idő arra, hogy beadjuk az első önéletrajzot, jöhet az a kellemetlen helyzet, hogy igazából semmit sem tudunk beírni az iskolán és a nyelvtudáson kívül. Az önéletrajz arra való, hogy eladjuk magunkat, szóval lássunk hozzá!

Írd össze, miben vagy jó!

Nincs semmi? Tényleg? És hogy van az, hogy van 9 óra + nyelvi előkészítő + jogsi+esetleg egy tanulmányi verseny? Hopp, egyből van egy beírható jó tulajdonság: nagy stressztűrő képesség. Sikerül a beadandót összeegyeztetni a matek témazáróval, és még a barátokra is marad idő? Akkor valaki itt igen jó szervezőkészséggel rendelkezik.

Önkénteskedj!

A kötelező közösségi szolgálat mellett nem árt, ha az ember nyaranta végez valamilyen önkéntes munkát. A munkaadók is előnyben részesítik azokat, akik a szabadidejüket beáldozva tesznek valamit a közösségért.

Rendezz!

Ha összeírtad az összes képességedet, eredményedet, akkor azokat rakd sorrendbe. A legerősebbel kell kezdeni, és úgy haladni a leggyengébb felé. Ha jók voltak a jegyeid, de nem voltál valami nagy önkéntes, akkor írd a jegyeket előre. Ha azért csináltál ezt-azt, viszont a jegyeidet nem mutogatnád, akkor természetesen a tapasztalati részt kell hangsúlyozni

Kérj ajánlást!

Akár a tanárodtól, ha voltál önkéntes valahol, akkor az ottani vezető/csoportvezető írjon pár sort. Sokat segít, ha látják, hogy mások milyen véleménnyel vannak rólad.

Ne kamuzz!

Tényleg nem éri meg, mert előbb vagy utóbb kiderül, és akkor bajban leszel.